ABD ve Rusya'nın, Suriye’de "iki bölge için" uzlaşması

ABD ve Rusya'nın, Suriye’de "iki bölge için" uzlaşması

ABD ile Rusya'nın Suriye'nin Şam ve Lazkiye illeri için çatışmaların durdurulması uzlaşısından sonra iki bölgede de çatışma yaşanmadı- ABD'nin Esed rejiminin hedef aldığı Halep'in de ateşkes kapsamına alınması için Rusya'yı ikna çabaları henüz sonuç verme

ŞAM/ANKARA (AA) - ABD ve Rusya'nın Suriye'nin Şam ve Lazkiye illeri için çatışmaların durdurulması uzlaşısından sonra iki bölgede de sükunet hakim.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye'de çatışmaların alevlenmesi üzerine ABD ve Rusya'nın geçen cuma Şam'ın Doğu Guta bölgesi ve Lazkiye'nin kuzey kırsalını kapsayan ateşkesten sonra iki bölgede de çatışma yaşanmadı.

Lazkiye'deki kaynaklar, Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerinde ateşkese büyük ölçüde sadık kalındığını, tarafların zaman zaman birbirlerine uzaktan havan topuyla saldırdığını kaydetti.

Esed rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 27 Şubat'ta yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes, defalarca ihlal etmişti. Rejim saldırılarının en yoğun olarak sürdüğü noktalardan biri Türkmendağı iken, Doğu Guta da rejimin hava saldırılarının hedefi olmuştu.

Geçen ay rejimin Doğu Guta bölgesinin Deyr Asafir beldesinde bir okul ve hastaneye saldırması sonucu çoğu çocuk 32 sivil hayatını kaybetmişti.

Esed rejiminin yaklaşık iki haftadır en yoğun biçimde hedef aldığı Halep ise, ABD-Rusya anlaşması dışında bırakılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Halep'in de ateşkes kapsamına alınması konusunun öncelikleri arasında olduğunu açıklamasına ve Rusya'nın Esed üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istemesine karşın, Moskova'dan henüz olumlu bir cevap gelmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :