ABD siyasetinde istifa ve görevden almalar sıklıkla yaşanıyor

ABD siyasetinde istifa ve görevden almalar sıklıkla yaşanıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn'ın görevinin daha başındayken istifa etmesi ülke gündemine otursa da Başkan'ın talebiyle görevden alma veya istifalar ülkede sıklıkla yaşanıyor- ABD'de 1945'ten itibaren başkan yardımcısı, bakan ve danışmanların

ANKARA (AA) – ERKAN AVCI - ABD'de Başkan Donald Trump'ın en yakınındaki isimlerinden biri olan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'ın, daha ilk ayını doldurmadan görevinden istifa etmesi gündeme otursa da ülke siyasetinde istifalar ve görevden almalara sıklıkla rastlanıyor.

Flynn'ın kabinenin daha işbaşı yapmadığı günlerde, Aralık 2016'da Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesi Trump yönetiminde büyük huzursuzluğa neden olmuştu. Emekli General Flynn, üzerindeki baskının artmasıyla dün Beyaz Saray'daki görevinden istifa etti.

Michael Flynn'ın görevini bırakması, ABD'de yeni yönetimin göreve başlamasından sonra yaşanan en hızlı istifa olarak dikkati çekti.

Trump, Oval Ofis'e geçtiği ikinci haftada da üst düzey bir yetkiliyi görevden almış, nüfusun çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i görevinden uzaklaştırmıştı.

- Skandalların ardından istifalar geliyor

Virginia Üniversitesi Politikalar Merkezi Direktörü Larry Sabato'nun hazırladığı rapora göre, eski başkanlardan Harry Truman'ın göreve geldiği 1945'ten bu yana başkan yardımcısı, bakanlar, ulusal istihbarat direktörleri ve Beyaz Saray danışmanlarının aralarında bulunduğu üst düzey 43 kişi görevlerinden uzaklaştırıldı.

Uzaklaştırmalar ya yönetimle ters düşmenin ya da skandalların ardından geldi. Görevden almaların, en fazla görüldüğü bakanlıklar arasında Pentagon (Savunma Bakanlığı) ön sırada yer alıyor.

Eski başkanlardan Harry Truman, Lyndon Johnson, Gerald Ford, Bill Clinton ve George W. Bush, yönetimleri sırasında belirledikleri savunma bakanlarının daha sonra istifalarını istedi.

Beyaz Saray'da 1993 ile 2001 yılları arasında görev yapa Bill Clinton'ın görevden aldığı kişiler arasında Federal Araştırma Bürosu (FBI) direktörü, savunma, sağlık ve tarım bakanları da bulunuyor.

Ancak bakanların istifasını isteyen Clinton'ın kendisi de neredeyse başkanlıktan oluyordu. Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky ile ilişkisi hakkında yalan söylediği için dava açılan Clinton'ın, adaleti yanılttığı gerekçesiyle Temsilciler Meclisi'nde azline karar verilmişti. Ancak Kongre'nin diğer kanadı Senato'daki oylamada Clinton azledilmekten kurtulmuştu.

- Irak'taki işkence görüntüleri Pentagon liderini koltuğundan etti

George W.Bush da 2001'den 2009'a kadar süren başkanlığı boyunca hazine, savunma, adalet ve konut bakanlarını görevlerinden uzaklaştırdı. Bunlar arasında en çok dikkati çeken, 2003'te Irak Savaşı sırasında ABD askerlerinin işkence görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından istifası istenen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld oldu.

- Flynn Obama döneminde de görevden alındı

Trump'ın selefi Barack Obama da iki dönem süren başkanlığı sırasında 20'den fazla üst düzey yetkilinin istifasıyla karşı karşıya kaldı.

Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü David Petraeus, evlilik dışı bir ilişki yaşadığının ortaya çıkması üzerine Kasım 2012'de Obama'ya istifasını sundu.

Obama, ABD'nin terör örgütü DEAŞ ve Suriye stratejisine yönelik eleştirel tutumuyla dikkatleri çeken, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi isim olan Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Kasım 2014'te istifasını istedi.

Barack Obama döneminde işine son verilen isimler arasında Flynn de yer alıyor. Obama yönetiminde üst düzey bir yetkili olan Flynn, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper dahil üstlerinden gelen emirlere itaat etmediği için görevinden uzaklaştırıldığı biliniyor. Flynn, Obama yönetimini DEAŞ'ın yükselmesine göz yummakla eleştiriyordu.

Obama dönemindeki diğer istifaları şöyle sıralanıyor:

-ABD ordusunun 2010'da Afganistan'daki komutanı olan Orgeneral Stanley McChrystal, Obama yönetiminin Afganistan stratejisini alaycı bir şekilde eleştirince hemen başkent Washington'a çağrıldı. McChrystal, istifasını Obama'ya sundu.

-ABD Gelir İdaresinin başkan vekili Steve Miller, muhafazakar siyasi hareketleri keyfi biçimde kapsamlı vergi denetiminden geçirdiği skandalının ortaya çıkmasının ardından istifasını Mayıs 2013'te Obama yönetimine sundu.

-Ülkede "Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu kapsamında uygulamaya konulan sigorta sistemiyle ilgili eleştiriler 2014'ün başında alevlenmişti. Sistemin bitmek bilmeyen sorunları nedeniyle eleştirilen odağındaki isim olan Kathleen Sebelius görevinden oldu.

-Gazi İşleri Bakanı Eric Shinseki de Haziran 2014'te Phoenix kentinde iki hastanın sırada beklerken ölmesi üzerine başlayan tartışmaların ardından görevini bıraktı.

-ABD başkanlarını korumakla görevli Gizli Servis Direktörü Julia Pierson, bıçaklı birinin Beyaz Saray'a girmesinin ardından yoğun güvenlik eleştirileri sonrasında Ekim 2014'te görevinden ayrıldı.

-Sağlık alanındaki Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezi Yöneticisi Marilyn Tavenner, Barack Obama'nın sağlık reformuyla ilgili HealthCare.gov sitesindeki sorunlar nedeniyle Ocak 2015'te istifa etmek zorunda kaldı.

-ABD'de federal kurumlarda çalışanların güvenlik araştırmasını yapan Personel Yönetim Ofisi Direktörü Katherine Archuleta, 4 milyon civarındaki eski ve mevcut federal personelin bilgilerinin siber saldırı sonucu çalınmasının ortaya çıkması sonrasında Temmuz 2015'te istifa etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler