"AB üyeliği Sırbistan'ın stratejik hedefi"

"AB üyeliği Sırbistan'ın stratejik hedefi"

Cumhurbaşkanlığı görevini devralmaya hazırlanan Sırbistan Başbakanı Vucic:- "AB üyeliği Sırbistan'ın stratejik hedefi. Dış politikada AB üyeliği yolumuza devam edeceğimize ve geleneksel dostluklarımızı sürdüreceğimize inanıyorum"

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da cumhurbaşkanlığını görevini devralmaya hazırlanan Başbakan Aleksander Vucic, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin ülkesinin stratejik hedefi olduğunu ifade etti.

Başbakan olarak son basın toplantısını düzenleyen Vucic, cumhurbaşkanlığı görevi boyunca bölgesel ilişkilerin iyileştirilmesi için çalışacağını belirterek, "Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen bazı sorunlar hala çok belirgin. Geçmişte olduğu gibi artık sorunlarımızı hasıraltı etmiyor, birbirimize yalan söylemiyoruz." diye konuştu.

Ülkesinin bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini de değerlendiren Vucic, Bosna Hersek ile ilişkilerin "ideal olmadığını" ancak karşılıklı belli bir güven seviyesinin oluşturulduğunu söyledi. Vucic, Karadağ ve Makedonya ile ilişkilerinin ise daha da iyileştirilebileceğini, ancak mevcut durumun da kötü olmadığını ifade etti.

Kosova ile ilişkilerinin ise son derece karmaşık olduğunu vurgulayan Vucic, "Belgrad'ı bu konuda zor görüşmeler bekliyor ancak görüşmek, görüşmemekten daha iyidir." ifadelerini kullandı.

Vucic, AB üyeliğinin Sırbistan'ın stratejik hedefi olduğunu belirterek, "Dış politikada AB üyeliği yolumuza devam edeceğimize ve geleneksel dostluklarımızı sürdüreceğime inanıyorum. Önümüzdeki aylarda yeni fasılların açılmasını bekliyoruz." dedi.

Sırbistan'ın uluslararası alanda itibar kazandığına işaret eden Vucic, uluslararası toplumun desteğini kazanmanın yanında Çin, Rusya ve ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi için de daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

- Yeni başbakan 20 Haziran'a kadar belli olacak

Cumhurbaşkanlığı görevini devraldıktan sonra başbakanlık görevini kimin üstleneceği meselesine de değinen Vucic, yerine gelecek kişiyi henüz belirlemediğini ancak yeni başbakanın 20 Haziran'a kadar belli olacağını ifade etti.

Vucic, başbakanlık görevi boyunca ülkenin ve vatandaşların çıkarları için çalıştığını vurgulayarak, cumhurbaşkanı olarak da yeni hükümete elinden gelen yardımı yapacağını belirtti.

2 Nisan'da yapılan seçimde oyların yüzde 55'ini alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçilen Vucic, yarın mecliste düzenlenecek yemin töreninin ardından görevine resmen başlayacak.

Daha önceki hükümetlerde enformasyon ve savunma bakanlıklarının yanı sıra başbakan yardımcılığı da yapan Vucic, 2014 yılından itibaren başbakan olarak görev yapıyordu.

- Vucic'e karşı protestolar da sürüyor

Bu arada, 2 Nisan'daki seçimin hemen ertesinde başlayan Vucic karşıtı protestolar sürüyor.

Facebook üzerinden "Diktatörlüğe karşı protesto" sloganıyla organize olan ve büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, başkent Belgrad'ın yanı sıra diğer büyük şehirlerde de Vucic'in seçimi kazanmasını protesto ediyor.

İlk günlerinde binlerce insanın katıldığı gösterilere ilgi ise her geçen gün daha da azalıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :