AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:

"Meclis başkanlığı seçimlerinde gösterilen çok önemli demokratik temayül bizleri koalisyon çalışmalarında da umutlu kılıyor"

İSTANBUL (AA) -  AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Meclis başkanlığı seçimlerinde gösterilen çok önemli demokratik temayül ve bunun sonucunda gerçekten kimsenin kritik edemeyeceği bir sonuçla çıkılması bizleri koalisyon çalışmalarında da umutlu kılıyor" dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) iftarında konuşan Bozkır, Türkiye'nin 52 yıldır sürdürdüğü AB üyelik mücadelesinin kararlılık ve inatçılık açısından dünyada başka bir örneği olmadığını belirterek, sürece katkılarından ötürü İKV ve İKV'nin son başkanı Ömer Cihad Vardan'a teşekkür etti.

Bozkır, 7 haziran seçim sonuçlarının demokrasinin zaferi olduğunu, Türkiye'de demokrasinin gelişimini sürdürdüğünü dile getirerek, "Hiçbir olay olmadan, gerçekten huzur içinde ve Türkiye'nin hak etmediği birçok soru işaretleri mevcutken seçimler başarıyla geride bırakıldı. Bunu ben Türkiye'nin övünç vesilesi olarak değerlendiriyorum. Seçim sonuçlarında da milletin tek bir partiye iktidar olma görevini vermediği mesajı var" ifadelerini kullandı.

Meclis başkanlığı seçimlerinde gösterilen demokratik temayülün AK Parti'ye koalisyon çalışmalarında da umut verdiğini belirten Bozkır, şöyle konuştu:

"Meclis başkanlığı seçimlerinde gösterilen çok önemli demokratik temayül ve bunun sonucunda gerçekten kimsenin kritik edemeyeceği bir sonuçla çıkılması bizleri koalisyon çalışmalarında da umutlu kılıyor. Ümit ediyorum ki inşallah Türkiye en kısa zamanda seçim sonrası bir koalisyon hükümetine kavuşacaktır. Bu olmadığı takdirde de tabiatıyla Anayasa'nın öngördüğü şekilde seçimlerin tekrarlanması yoluyla yine demokratik yollardan Türkiye hükümetsiz bırakılmayacak bir ortama tekrar ulaşacaktır."

Konuşmasının yeni bir hükümet kurulması halinde son konuşması olabileceğini belirten Bozkır, "Bunlar siyasetin güzelliği. Bu makamdaki belki de son konuşmam olabilir ama bu makama kim gelirse gelsin AB üyeliği süreci kararlılıkla devam edecektir" dedi.

AB'nin içinde bulunduğu psikolojik durum nedeniyle yeniliklere kapalı bir izlenim verdiğini belirten Volkan Bozkır, AB'nin kabuğuna kapanarak geleceğe yürüyemeyeceğini, yeni renklere yer vermesi gerektiğini söyledi.

Radikalizm ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin AB'ye sağlayabileceği katkılara dikkati çeken Bozkır, "AB'nin Türkiye'yle iş birliğini sürdürmesi halinde büyük faydalar sağlayacağını biliyorum. AB'nin bugün karşı karşıya olduğu terörle mücadele, göç ve ekonomik sıkıntı konularında Türkiye ile beraber çalışması halinde elde edebileceklerini kabul etmeyen yoktur diye düşünüyorum"  dedi.

- "Genel kurulda görevi devredeceğim"

 

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise 16 Ocak 2014'te göreve başladığını anımsatarak, yeni dönemde görevi bir başkasına bırakacağını söyledi.

Vardan, 6 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşecek genel kurulda görevi yeni seçilecek yönetim kuruluna devredeceklerini belirterek, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanlığı görevinin şahsıma tevdii edilmesi neticesinde, daha önceden de tahmin ettiğimiz gibi, İKV'nin faaliyetleri için gereken zamanı ayırmak zorlaştı. O nedenle bu yükü daha iyi taşıyacak, bu işe daha çok zaman ayırabilecek bir arkadaşımıza görevi devretmem gerektiğini düşündüm" ifadelerini kullandı. 

İKV'nin AB üyeliği için yaptığı çalışmalara değinen Vardan, AB Dönem Başkanlığının Lüksemburg'a geçtiğini, bu gelişmenin Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu katkı yapmasını beklediğini sözlerine ekledi.

Yabancı misyon şefleri, diplomatlar, iş ve medya dünyası temsilcilerinin katıldığı iftarda Vardan, Bakan Bozkır'a plaket takdim etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı