AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

18 Kasım 2015

ANKARA (AA) - Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Çankaya Köşkü'nde görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle:

- "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var."

 "Türkiye ile Yunanistan, aynen Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurlarıdırlar, müsebbipleri değildirler. Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız."

(15.29-15.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Kaynak Holding ve şirketlerine kayyum atandı

- "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandı.

(08.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, yetkili kurulun hazırladığı ön inceleme raporunda, şirketlerin bilgisayarlarında ticari faaliyetlerinden çok daha fazla "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) faaliyetlerine, para trafiklerine ve finans sağlanmasına yönelik yazışmaların bulunduğu, ticari şirket gibi gözükselerde asıl faaliyetlerinin "terör örgütüne finansal kaynak yaratma ve kaynak akışının sağlanması" olduğunun tespit edildiği belirtildi. 

(12.39)

 - Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin, kayyum atanmasına ilişkin kararında ise "Bu büyüklükte ve yoğunlukta, devletimizin yapısına yönelik, hükümeti yıkmaya, değiştirmeye, görevlerini yapmaya engel olmaya çalıştığı iddia edilen FETÖ/PDY adı altındaki böyle bir örgütün faaliyetlerine katılan, yardım eden olduğu raporlarla belirtilen şirketlere sadece denetim yönünden kayyum atanması bu suçların işlenmesine engel olamayacağı gibi, delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünden yetersiz kalacaktır. Bu nedenle hakimliğimizce, anılan şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümünün devredildiği kayyum tayini zorunlu görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

3- Paris'teki terör saldırıları

- Fransız polisinin Paris’teki terör saldırıları ile ilgili olarak başkentin kuzeyindeki Saint-Denis banliyösünde yaptığı operasyonda iki terörist öldü, yedi kişi gözaltına alındı. Operasyonun bitmesinin ardından bölgeyi tahliye çalışmaları başladı. Terör saldırılarının arkasındaki isim olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud'un öldüğü ya da gözaltına alındığına dair henüz herhangi bir bilgi verilmedi. Hükümet kaynakları saldırılarda ölen 129 kişiden hepsinin kimliklerinin tespit edildiğini duyurdu.

(14.19)

- Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının üç aya kadar uzatılabilmesini öngören yasa tasarısının yarın Ulusal Meclis'te, cuma günü de Senato'da görüşüleceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise olağanüstü hal durumunun, bazı özgürlükleri kısıtlayabileceğine vurgu yaparak, "Bu savaşın galibi olmak için sabretmek gerekiyor" dedi.

(15.02-15.23)

- ABD'nin farklı kentlerinden Fransa'nın başkenti Paris'e gitmek üzere havalanan Air France'e ait iki uçak, bomba ihbarı nedeniyle farklı havaalanlarına yönlendirildi.

(08.56)

- BM üyesi 193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulu'nda, son dönemde meydana gelen terör olayların kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

(02.28)

4- Genelkurmay Başkanlığından, Kilis'te, Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollardan sınırı geçmeye çalışan, DAEŞ terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen bir kişinin ölü olarak ele geçirildiği, 9'u çocuk 21 kişinin de gözaltına alındığı bildirdi.

(15.06)

5- Terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda, Fas'ın Kazablanka kentinden Atatürk Havalimanı'na gelen ve mülteci gibi davranarak yasa dışı yollarla Almanya'ya gitmeye çalıştıkları iddia edilen 8 kişi gözaltına alındı.

(08.44)

6- İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki terör operasyonunun ardından bazı evlerin duvarlarına yazı yazılmasına ilişkin inceleme başlatılması talimatı verdi.

(12.41)

7- Mavi Marmara'ya saldırı davasında, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkemeye sunulan Mavi Marmara gemisi keşif raporunda, "gemideki saldırıyla meydana gelen tüm yaralama ve ölümlerin, bilinçli ve isabet alınarak yapılan atışlarla gerçekleştiği, atışların hedef gözetilerek ve öldürme amacıyla yapıldığı" tespiti yer aldı

(14.11)

8- Muğla'da kaçakları taşıyan botun batması sonucu 5 Suriye uyruklu kurtarıldı. İlk belirlemelere göre 10 kişinin kayıp olduğu öğrenildi.

(13.33)

9- Antalya'da eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın döneminde yapılan elektronik bilet sistemi ihalesinde kamunun zarara uğratılması iddiasıyla açılan davada Sayıştay, oluşan 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararının Akaydın tarafından ödenmesine karar verdi.

(15.21)

10- TBMM Başkanlığı için ilk aday, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu oldu.

(13.57)

11- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Leyla Zana'nın yaptığı yemin herhangi bir şekilde Meclisin disiplinini, işleyiş kriterlerini bozan ve bozgunculuk amacıyla ortaya koyulmuş bir tutum değildir. Kendisini seçen halkın, kitlenin dilinden selamlamıştır. Yemin metni hakkında geliştirilen itirazda isabetli ve doğru bir karar değildir" dedi.

(14.30)

12- Bitlis'te 4 kişinin öldüğü silahlı kavganın ardından suç aleti arayan jandarma ekipleri, bir evde Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 103 parça tarihi eser buldu. Gözaltına alınan kadın şüphelinin ifadesinde "Bunlar bana düğünümde takıldı" dediği öğrenildi.

(10.24)

13- Isparta İl Genel Meclisi, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İslamköy'deki mezarının 24 saat özel güvenlikçiler tarafından korunması kararı aldı. 

(14.25)

14- ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faiz artıracağı beklentilerini güçlendirmesinin ardından altının ons fiyatı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

(12.54)

15- Fındık üreticilerine 2015 ürünü için dekar başına 170 lira destek ödemesi yapılacak. Bugün başlayan başvurular 1 Nisan 2016'ya kadar devam edecek. 

(09.37)

16- ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Suriyeli mültecilerin ABD'ye alınmasına karşı çıkan Cumhuriyetçileri eleştirdi. Obama, ayrıca Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki toprak kazanma projelerine son vermesini istedi.

(11.52)

17- Rusya G20 Misyon Şefi Svetlana Lukaş,  Türkiye'nin Antalya'da düzenlediği G20 Liderler Zirvesi'nin her yönüyle düşünülmüş, mükemmel bir organizasyon olduğunu söyledi.

(14.57)

18- İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) "Bölgesel konularda hata yapmış olsa da bunun diyalogla çözülebileceğini" ve "Hamas'a desteklerinin devam edeceğini" söyledi

(14.42)

19- Batı Şeria ve Gazze'de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ekim ayından bu yana 89 Filistinli hayatını kaybetti.

(00.39)

20- Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua'da eski Devlet Bakanı Antonio Lacayo'yu taşıyan helikopter düştü. Kazada 3 kişi öldü, eski Devlet Bakanı Lacayo kayboldu. 

(10.56)

 21- Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansına (SIPA) bağlı özel birliklerce ülkenin kuzeyindeki Banja Luka, Kotor Varos ve Prnjavor şehirlerinde düzenlenen operasyonda Bosna'daki savaşta (1992-1995) "savaş suçu işledikleri" şüphesiyle 6 kişi gözaltına alındı.

(13.09)

22- Suudi Arabistan'da iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye yükseldiği bildirildi.

(14.09)

23- Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, Bangladeş Milliyetçi Partinin (BNP) milletvekili Selahattin Kader Çovduri ve Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid hakkında 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işledikleri" gerekçesiyle verilen idam kararlarını bir kez daha onadı. 

(13.26)

24- Paris'te meydana gelen terör saldırıları, Fransa'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahipliğinin tartışılmasına neden oldu. Ülkede oluşan korku ortamı nedeniyle turnuvadaki seyirci sayısının düşmesi bekleniyor. Fransa'daki Ile-de-France bölgesinde spor müsabakalarının durdurulduğu saldırılar sonrasında Belçika ve Almanya'da ise milli maçlar iptal edildi.

(13.49)

25- FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'nin, FIFA'daki yolsuzluk operasyonu kapsamında aldığı futboldan 90 gün men cezası için yapılan itirazlar reddedildi.

(14.51)

26- Spor Toto Süper Lig'de 22 Kasım Pazar günü sahasında Gençlerbirliği ile yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını sürdüren Trabzonspor'da, Aykut Demir ile gerginlik yaşayan Alman futbolcu Marko Marin, önce antrenmanı, ardından da kulüp tesislerini terk etti.

(14.01)

27- Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından verilen "Yılın Atleti Ödülü"ne, erkeklerde Usain Bolt, Ashton Eaton, Christian Taylor, kadınlarda ise Genzebe Dibaba, Dafne Schippers ve Anita Wlodarczyk aday gösterildi.

(15.09)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı