8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, Kızılay toplum merkezlerinde savaş mağduru kadınların eserleriyle oluşturulan sergiyi gezdi- Kerem Kınık:- "Kızılay olarak kadınların yükünü ve ıstırabını hafifletmek için çalışıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Kızılay olarak kadınların yükünü ve ıstırabını hafifletmek için çalışıyoruz." dedi.

Kızılay toplum merkezlerinde savaş mağduru kadınların eserleriyle oluşturulan sergiyi gezen Kınık, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine katkıda bulunmak üzere bu sergiyi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kınık, sergide, 7 ilde Kızılay'ın 8 toplum merkezinde Suriyeli kadınların ürettiği eserlerin yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Suriyeli kadın kardeşlerimizin el emekleriyle üretmiş oldukları, hayatlarını idame ettirmek için bizim onlara öğrettiklerimiz, el sanatlarıyla üretmiş oldukları eserler burada sergileniyor. Bu aslında bir hayat mücadelesi. Hayata tutunmaya çalışan Türkiye'deki bu Suriyeli misafirlerimiz, Kızılayın açmış olduğu bu toplum merkezlerinde, hem eğitim alarak Türkçe öğreniyorlar, hem de bir meslek ediniyorlar. Burası aslında bir uyum merkezi de. Türkiye'deki hayat şartlarına, yasal düzenlemelere onları alıştırmak için vatandaşlık ödevlerini öğretiyoruz."

Toplum merkezlerini 11 kente daha yaygınlaştıracaklarını dile getiren Kınık, AB ve Kızılhaç ile birlikte yürüttükleri programı genişleteceklerini söyledi.

Kerem Kınık, "Dünyanın sıkıntılarını, savaşların acılarını, yoksulluğun ıstırabını en fazla kadınlar çekiyor. Kızılay olarak kadınların yükünü ve ıstırabını hafifletmek için çalışıyoruz. Yemen'de, Doğu Afrika'da, Güney Sudan'da, Mali'de, Suriye'de, Irak'ta bütün bu coğrafyalardaki savaşın en ağır yükünü, en kirli yüzünü maalesef kadınlar kucaklıyor, sırtlıyor." diye konuştu.

Kızılay toplum merkezlerinde eğitim gören Suriyeli Meryem Cafer, 4 yıldır Türkiye'de olduğunu ifade ederek, "Türkiye'ye geldiğimizde çok sıkıntı gördük ama en önemlisi dil konusuydu. Şimdi biraz daha iyi oldu ama insan yine de vatanını özlüyor. Türkçeyi Kızılayda öğrendim. Suriyeli kadınlar bu eserleri yaptı ama adetlerimiz biraz farklı. 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Tüm savaşlara ve olumsuzluklara rağmen kadınların korkmaması lazım." değerlendirmesini yaptı.

Kızılay toplum merkezlerinde eğitmenlik yapan Hanife Terzi ise sanat eğitmeni olduğunu, kadınlarla ayrı, çocuklarla ayrı çalıştığını belirterek, "Burada gördüğünüz eserlerin bir kısmı çocuklara bir kısmı da kadınlara ait. Çocuklarla sanat etkinlikleri yapıyoruz. Bu eğitim merkezlerinde Türkçe eğitimi de veriliyor. Çocuklar çabuk öğreniyor, kadınlara ise tercümanlık yapılıyor." dedi.

Yenikapı metro durağındaki sergide, toplam 233 el sanatı ürünü sergileniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :