"65. Hükümet'in İlk Yüz Günü"

"65. Hükümet'in İlk Yüz Günü"

Başbakan Yıldırım: (6)- "Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yaşadık"-"Türkiye Varlık Fonu ile büyük projeler artık on, yirmi, otuz sene beklemeyecek ya da 'Bütçede para vardı yok

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yaşadık." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "65. Hükümet'i̇n İlk Yüz Günü" değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, savunma alanındaki düzenlemeleri de anlattı.

TSK'nın yenilendiğini ifade eden Yıldırım, "Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yaşadık" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığının tam anlamıyla müstakil bir bakanlık olarak yeniden yapılandığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 'Eskiden müstakil değil miydi' diyen olabilir. Buradaki kastettim şey şudur; sivil ve askerin birlikte çalışacağı, her türlü müsteşarından, müsteşar yardımcılarından, bütün genel müdürlükler, diğer bütün bakanlıklar; ulaştırma, milli eğitim gibi kapsamlı bir yeni organizasyona kavuştu. Neden böyle bir şeye ihtiyaç oldu? Çünkü silahlı kuvvetlerin yan işleri, personel temini, lojistik, eğitim vesaire bu tip bütün işleri artık Milli Savunma Bakanlığına geçti, asker kendi işiyle uğraşacak. Kendi işi ne? Harekat, harbe hazırlık, taktik, caydırıcı hizmetler, savunma hizmetleri bütün bunları yapacak. Milli Savunma Bakanı da ona eleman yetiştirecek, onların ihtiyaçlarını görecek, silah, teçhizat, ayrıca tersaneler, fabrikalar gibi lojistik destekleri verecek."

TSK'nın kendi içerisinde bir yenilenme hareketine başladığını vurgulayan Yıldırım, böylece daha uzmanlaşmış, çevik, profesyonellerden oluşan ve her türlü tehdide karşı hazırlıklı bir hale geleceğini kaydetti.

Bu amaca yönelik olarak YAŞ'ın yeniden yapılanması, kuvvet komutanlıklarının, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ilişkilerinin yeniden belirlenmesi, askeri okulların orta ve lise kısımlarının kapatılması, harp okuluna bütün kaynaklardan öğrenci alınması gibi düzenlemeler yapıldığını da anımsatan Yıldırım, "Böylece bu kahpe örgütün en büyük araçlarını, buradaki öğrencilere başlıyor, sonra bu terfi tayin sistemleri ile maalesef devam ediyor, bunların buradan izlerini silmek için her türlü tedbir alınmış vaziyette." dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin savunma sanayini yerlileştirme ve millileştirme hamlesinin daha da hızlandırılacağını, Türkiye'nin caydırıcılığını artıracağını bildirdi.

- "Ekonomimiz dimdik ayakta"

Ekonomi konusunda ilgili bakanlıkların çok önemli çalışmaları olduğunu anlatan Yıldırım, yoğun mesai sonrası devletle vatandaşı barıştırdıklarını söyledi. "Devlet vatandaşı ile kavgalı olamaz" diyen Yıldırım, vergi barışı, ceza, prim ve faiz konularındaki düzenlemelerle bunu sağladıklarını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, yatırımcılara yönelik olarak da özel düzenlemeler yaptıklarını, her yatırımcıya özel destekler vereceklerini, on yıl boyunca vergi kolaylığı getireceklerini, yüzde 49'una kadar sabit yatırımına ortak olacaklarını söyledi.

Emeklilikte otomatik katılım sayesinde vatandaşın kendi parasını tasarruf edeceğini belirten Yıldırım, buna devlet olarak da katkı vereceklerini dile getirdi.

Yıldırım, Türkiye Varlık Fonu'na işaret ederek şunları söyledi:

"Türkiye Varlık Fonu ile büyük projeler artık on, yirmi, otuz sene beklemeyecek ya da 'Bütçede para vardı yoktu, kriz oldu olmadı' bunlara bakmadan buradan büyük projeler gerçekleştirilecek ve Türkiye'deki ekonomik istikrar korunacak. Dünya küçülüyor. Dünyada büyüme yok. Dünya ticareti gittikçe azalıyor. Bu ne demektir? Dünya fakirleşiyor. Bütün bu şartlara rağmen Türkiye dünyada en fazla büyüyen beş ülke arasında ikinci, üçüncü sırada yer alıyor.

Bu hangi şartlarda; terör var, darbe yedik, Allah'a şükür darbeyi defettik, bütün bunlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta. Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar, terörle olan mücadele yani üç ay içerisinde memleketin başına gelen işler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Bu kadar büyük sıkıntılara rağmen Allah'a şükür milletimizin bize güven duyması, milletimizin ülkesine sahip çıkması, teröristlere, darbecilere prim vermemesi, onlara hak ettiği dersi vermesi sonunda herkes Allah Allah diye bekliyordu 'Bunlara ne olacak', işte terör var, darbe var, Suriye'de olaylar var, göçtüler diye bekleyen dost düşman gördü ki bu millet hiçbir zorluğun altında kalmaz. Nerede ne zaman ülkesine sahip çıkacağına karar verir ve onu yapmıştır. Bu millet darbe sonrası 11 milyar dolar parasını bozdurdu bankalara koydu, yeter ki memlekette sıkıntı olmasın. Hem darbeyi önledi hem ekonomiyi kurtardı. Böyle milletin karşısında 24 saat selam durulur başka hiçbir şey yapılmaz. Allah milletimizden razı olsun."

- "Talep değil arz odaklı sosyal hizmet modeli"

Başbakan Yıldırım'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışmaları hakkında söz verdiği Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, şehit yakınları ve gaziler için kendi alanlarında atama hakkı getirdiklerini söyledi.

Şehit yakınlarının yılda iki defa olan atamalarının bundan böyle sürekli hale getirildiğini ifade eden Kaya, "Engelli istihdamı EKPSS ile 6 bin 113 engelli bireyin atamasını 24 Ağustos'ta Çalışma Bakanlığımız ile birlikte gerçekleştirdik. Aile bireyleri ve sosyal yardım, hizmetlere olan ihtiyaçların tespiti ve ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modeli planlamasının uygulanması için bin 500 aile sosyal destek programı personelinin alımını gerçekleştirdik. Eylül ayı itibarıyla da sahada artık talep odaklı değil arz odaklı sosyal hizmet modelini hayata geçireceğiz." dedi.

Bakan Kaya, çalışan anneler için de kreş ve gündüz bakımevlerini yaygınlaştırdıklarını vurgulayarak, "Bunun için belediyelerin kreş ve gündüz bakımevi açmalarını sağladık. Kreş ve gündüz bakım evlerinin 5 vergilendirme dönemi boyunca gelir vergisinden muaf tutulmasını sağladık" diye konuştu.

Bakan Kaya'nın anlatımları sonrasında Başbakan Yıldırım, daha anlatılacak birçok konunun bulunduğunu ancak zamanın dar olduğunu belirtti.

Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının da faaliyetlerinin olduğunu, bu konulara giremediklerini ancak pazar günü Diyarbakır'da, Bakanlar Kurulu üyeleriyle Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Hamlesi'ni vatandaşlarla paylaşacaklarının altını çizdi.

- "FETÖ 15 Temmuz'da nihayet gerçek yüzünü gösterdi"

Doğu ve Batı'yı kucaklaştırmak, milleti birleştirmek, teröristleri yıldırmak için Diyarbakır'da olacaklarını bildiren Yıldırım, "Bu programın devamını orada da anlatmaya devam edeceğiz." dedi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"100 gün hakikaten Türkiye'de çok hareketli geçti. Hiç kimsenin hayal edemediği bir alçak darbe girişimiyle 15 Temmuz'da Türkiye yüzleşti. Yıllardır sessiz ve derinden devleti işgal etmiş olan Fetullahçı Terör Örgütü 15 Temmuz'da nihayet gerçek yüzünü gösterdi. Yıllarca bu tehlikeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı'mızın ne kadar bu konuda haklı olduğu ortaya çıktı. Millet hayatı pahasına bu alçak darbe girişimini defetti, başarısızlıkla bu darbe sonuçlandı. Belki de dünya tarihinde böyle bir örnek hiçbir ülkede olmamıştır. Bunu da başaran milletin adı Türk milletidir. Bu milletle her zaman gurur duyduk, gurur duymaya da devam edeceğiz."

Dostlukları artıracaklarını, düşmanlıkları azaltacaklarını vurgulayan Yıldırım, "Terörle mücadelede asla ve asla hiçbir gevşeme olmayacak. Ekonomimiz dimdik ayakta. Hiç kimse dedikodu çıkarmasın, tıkır tıkır işliyor. Türk milleti her alanda olduğu gibi ülke menfaati söz konusu olduğunda ne kadar büyük bir fedakarlık yapacağını bir kez daha gösterdi. Özellikle gençlerimize, kadınlarımıza 15 Temmuz'da ortaya koydukları vatan sevgisi için çok teşekkür ediyorum. Bakanlar Kurulu olarak yaklaşan Kurban Bayramı'nı da şimdiden tebrik ediyoruz." dedi

- "Özbek halkının acılarını paylaşıyoruz"

Başbakan Binali Yıldırım, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un hayatını kaybettiğini belirterek kendisine Allah'tan rahmet diledi.

Yıldırım, "Özbek halkının acılarını paylaşıyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak" ifadelerini kullandı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler