5. Filistin Ulusal Güvenlik Konferansı

5. Filistin Ulusal Güvenlik Konferansı

Hamas eski Siyasi Büro Başkanı Meşal:"Filistin ulusal uzlaşı projesi için ortak bir vizyona ihtiyacımız var""Balfour Deklarasyonu, onu yayınlayanlar ile kutlayanların alnında kara bir leke ve suç olarak kalacaktır

GAZZE (AA) - Hamas eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, ulusal uzlaşı için ortak bir vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gazze Araştırma ve Strateji Merkezi tarafından beşincisi düzenlenen Filistin Ulusal Güvenlik Konferansı'na, video konferansla katılan Meşal, "Filistin meselesi her alanda benzeri görülmemiş bir düşüşe tanık olmaktadır." dedi.

Filistin meselesinin yeniden canlanması için ortak bir vizyon gerektiğini vurgulayan Meşal, "Filistin ulusal uzlaşı projesi için ortak bir vizyona ihtiyacımız var. Vatan, Kudüs, Filistinli esirler dosyası, siyasi mücadele konularının yanı sıra yerleşim projeleri, muhatap olunan uluslararası ve bölgesel çevre ilişkilerine ilişkin ortak ve tek bir vizyon belirlenmeli." diye konuştu.

Filistinli gruplar ve ulusal kurumların da birleşmesi gerektiğini belirten Meşal, Filistinli gruplar arasında anlaşmazlıkların ortaya çıkmaya başladığı 2007'den bu yana Hamas'ın uzlaşıyı savunduğu ve bunun için çaba sarf ettiğini hatırlattı.

- Balfour Deklarasyonu "kara bir leke"

Meşal, uzlaşının gerçekleşmesi için tüm güçlerini ortaya koyduklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Uzlaşı için bu fırsatı kaçırmamalıyız, bu ortak sorumluluktur. Anlaşmazlıklar çözüme kavuşturulmalı, Gazze Şeridi sakinlerinin sıkıntıları hafifletilmeli. Ayrıca Filistin hükümetinin bölgedeki uygulamalarına son verilmeli."

Meşal, işgalle mücadele, direniş ve siyasi kararlar için ortak bir yönetimin varlığına işaret ederek, "Elimizde tüm güç, siyaset ve diplomasi kartları var. Siyasi alandaki çalışmalar gayet başarılı. Ancak direniş ve intifadadan vazgeçilemez. Direnişin yönetiminde ortak olunacağı gibi siyasi kararların yönetiminde de olunmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Eski Hamas lideri Meşal konuşmasında, Balfour Deklarasyonu'nun 100'üncü yılına ilişkin ise "Balfour Deklarasyonu, onu yayınlayanlar ile kutlayanların alnında kara bir leke ve suç olarak kalacaktır." ifadesini kullandı.

- Filistin meselesinin tasfiyesi uyarısı

Meşal ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda "yüzyılın anlaşması" ismiyle dile getirdiği girişimi hatırlatarak, "Yüzyılın anlaşması adı altında Filistin meselesini tasfiye eden projeler konusunda dikkatli olunmalı. Bu anlaşma, İsrail'in, Arap ülkeleriyle normalleşmesini meşrulaştırmaya çalışıyor." dedi.

Bazı ülkelerin İsrail sanki dostlarıymış gibi davrandığına dikkati çeken Meşal, Filistin meselesinin uluslararası ve toplumsal öncelik sıralamasında gözle görülür bir düşüş kaydettiğini bunun çeşitli sebepleri olduğunu söyledi.

Meşal bu sebepler arasında, bölgedeki çatışmaların yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) başta olmak üzere ulusal kurumların yakalandığı çaresizlik ve rehavet halinin yer aldığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buna, 10 seneyi aşkın süredir karşı karşıya kaldığımız ulusal çalışma bileşenleri arasındaki anlaşmazlıklar, Filistinli liderlerin zihnindeki direniş fikrinin ivme kaybetmesi, siyasetle direnişi birleştirme yeteneği ve kanaatinin zayıflaması eklenebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :