"4. Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali"

"4. Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali"

Bolu Belediye Başkanı Yılmaz:- "Köroğlu bir marka ve biz bu markayı Bolu'yla bütünleştirerek dünyaya duyurmak istiyoruz. Köroğlu efsanesi, Bolu'dan dünyaya uzanacak"

BOLU (AA) - Bolu Belediyesince bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ''Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali'', Köroğlu Parkı Projesi içinde yer alacak Köroğlu heykeli için düzenlenen uluslararası tasarım yarışmasının sonuçlarının açıklandığı törenle başladı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Kent Meydanı'nda düzenlenen törende, Bolu'da Köroğlu adına yapılacak park projesinin, Türk dünyasının ortak projesi olacağını söyledi.

Köroğlu'nun Türk cumhuriyetleri ve tüm akraba topluluklarını birleştiren ortak değer olduğunu vurgulayan Yılmaz, bundan sonraki hedeflerinin ise Köroğlu efsanesini beyaz perdeye taşıyacak sinema filmi olduğunu belirtti.

Yılmaz, Türk cumhuriyetleri ve akraba topluluklarıyla Türkiye arasında kültür ve sanat bağı kurmayı amaçladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hedefimiz Bolu'yu Türk dünyası ve kültürünün buluşma noktası yapmak. 4 yıl önce, Anadolu'dan Türkmenistan'a, Azerbaycan'dan Kazakistan'a Kırgızistan'dan Özbekistan'a, Balkanlar'a kadar Türklerin bulunduğu coğrafyada bilinen ve sevilen halk kahramanı Köroğlu'nu tüm dünyaya duyurmak ve Köroğlu markasını Bolu'yla bütünleştirmek için yola çıktık. Dünyada da Köroğlu'nu Türk dünyasının ortak markası yapmak istiyoruz. Bolu'da Köroğlu adına Türk cumhuriyetlerinin buluşma noktası olmasını hedeflediğimiz Köroğlu Parkı'nı yapmak için projemizi başlattık. Bu park, Türk cumhuriyetleri halklarının kendi Köroğlularını bulabilecekleri bir park olacak. Ankara-İstanbul TEM Otoyolu'ndan da görülebilecek büyüklükte yaklaşık 30 metre yüksekliğinde bir Köroğlu heykeli olacak."

Festivali buruk ama bir o kadar da geleceğe umutla bakarak kutladıklarını ifade eden Yılmaz, "Köroğlu bir marka ve biz bu markayı Bolu'yla bütünleştirerek tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Köroğlu efsanesi Bolu'dan tüm dünyaya uzanacak. Bolu Belediyesi olarak Köroğlu ile ilgili daha yapacak çok projemiz var. Köroğlu efsanesini konu alacak ve dev bir prodüksiyonla gerçekleştirilecek bir sinema filmi yapacağız." diye konuştu.

Bolu gibi Köroğlu efsanesinin olduğu Türk cumhuriyetlerinin şehirleriyle "Köroğlu Kardeşliği" oluşturmayı ve bu şehirlerle hareket etmeyi arzu ettiklerini anlatan Yılmaz, Türk dünyası kültür bakanları hatta devlet başkanlarının katılacağı bir zirveyi de Bolu'da gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Köroğlu heykeli ve kaide binası için düzenlenen yarışmaya birbirinden özgün eserin katıldığını kaydetti.

Farklı kuşakları ve ortak kültürleri bir araya getiren bu çalışmada olmaktan gurur duyduğuna dikkati çeken Kaseinov, "Tarihi bir günde tabiatın kalbi Bolu'da bulunmaktan kıvanç duyuyorum. Türk dünyasının ortak kahramanı, adaletin temsilcisi Köroğlu kültürünü Bolu'da birleştirecek Köroğlu Parkı'na yapılacak heykel ve kaide binası uluslararası tasarım yarışmasında birbirinden değerli eserler yarıştı. Türk dünyasından özgün çalışmalar Bolu'ya özveriyle ulaştırıldı. Kendi ülkelerinin önde gelen mimar ve heykeltıraşları olan jüri üyelerimiz titiz bir çalışma yürüttüler." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Köroğlu heykeli için açılan uluslararası tasarım yarışmasının sonuçlarını Yılmaz ve Kaseinov açıkladı.

Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan jüri üyelerinin değerlendirmesinin sonunda, yarışmaya Kazakistan'dan katılan Mimar Yedil Tussibbekov ve Heykeltıraş Murat Mansurov'un imzasını taşıyan eser birinci seçildi.

Yarışmaya Türkiye'den katılan Mimar İbrahim Bakır ve Heykeltıraş Murat Oğuz'un eseri ikinci olurken, Özbekistan'dan Mimar Abdukakhor Turdiv ve Heykeltıraş Tulyagan Tadjıkhodjaev eseri ise üçüncülük elde etti.

Törene katılanlar, daha sonra yarışmada dereceye giren heykellerin maketlerinin bulunduğu sergiyi gezerek eserleri inceledi.

Festival, yarın gerçekleştirilecek etkinliklerle sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :