4. Aile İşletmeleri Zirvesi

4. Aile İşletmeleri Zirvesi

TAİDER tarafından, “Aile şirketlerinde yenilikçi olma, zorlukları aşma, ilham verme” temasıyla 21-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da zirve düzenlenecek

İZMİR (AA) - Türkiye Aile İşletmeleri Derneğinin (TAİDER), "Aile şirketlerinde yenilikçi olma, zorlukları aşma, ilham verme" temalı 4. Aile İşletmeleri Zirvesi, 21-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Zirvenin tanıtım toplantısında konuşan dernek yönetim kurulu başkanı Sumer Tömek Bayındır, aile şirketi sahiplerinin, gelecek nesil üyelerinin, konusunda uzman akademisyenlerin, danışmanların ve üst düzey yöneticilerin katılacağı oturumlarda, bilginin yayılmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bayındır, aile şirketlerine özgü bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı zirvede, bu şirketlerde sürdürebilirliğin ve kurumsallaşmanın sağlanması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, gelecek planlaması, "aile analizi", "aile anayasası" gibi konuların masaya yatırılacağını bildirdi.

Dünyada aile şirketlerinin oranının yüzde 75 olduğunu aktaran Bayındır, Türkiye’deki oranın ise yüzde 90-95’ler seviyesinde bulunduğunu, ulusal üretiminin yüzde 75’inin aile şirketleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Bayındır, dünyada ve Türkiye'de şirketlerin gelecek nesle devrinde, en büyük elemenin özellikle üçüncü nesle geçerken yaşandığını belirterek, "Amacımız, Türkiye’yi en yüksek devirli ülke yapmak. Şirketlerin yüzde 50’sinin devir planları var, bu oranı artırmak istiyoruz." dedi.

"Aile bireyi şirkette çalışmasın" gibi bir yargının geçerliliğini yitirdiğini, dünyada aile şirketlerinin, özellikle son yıllarda "gurur duyulan, iyi bir şey" olarak algılandığını dile getiren Bayındır, bir araştırmaya göre büyük sıçrama gerçekleştiren her 10 şirketten 8’inin aile bireyleri tarafından yönetilenler olduğunu söyledi.

Bayındır, "Burada en önemli nokta kurumsallaşma ve sürdürülebilir olma. Kurumsallaşmadan hiçbir şirket yaşayamaz. Aile şirketleri için de böyle. Doğru olan sistemi kurmak önemli. Bu kurulduğunda da liyakat peşinden geliyor zaten." diye konuştu.

Derneğin kurucu başkanı Şerife İnci de aile şirketlerinin olmazsa olmazlarını "aile boyutu", "şirket boyutu" ve "ortaklık boyutu" şeklinde sıralayarak, "Muhakkak aile analizi yapılarak, yazılı şekilde bir aile anayasası oluşturulmalı. Bu da şirketi aileden korumayı, aileyi de şirketten korumayı sağlayacaktır." dedi.

Gazetecilerin dünya zirvesinin Türkiye'de düzenlenmesi yönünde çalışmalarının olup olmadığını sorması üzerine İnci, 2018’deki dünya zirvesini Türkiye’de gerçekleştirmeyi istediklerini, ancak güvenlik sorununu düşünerek vazgeçtiklerini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :