31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

YOZGAT (AA) -Yozgat'ta, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'' farkındalık etkinliği kapsamında ''Gençlerle Dumansız Geleceği'' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.Yimpaş...

YOZGAT (AA) -Yozgat'ta, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'' farkındalık etkinliği kapsamında ''Gençlerle Dumansız Geleceği'' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Yimpaş AVM önünde başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda tamamlandı.

Yozgat Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Murat Başkal, yürüyüş sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerini ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla her yıl 31 Mayıs'ın Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlandığını söyledi.

Dünya Tütünsüz Günü’nün temel amacının, mevcut neslin ve gelecek nesillerin tütün kullanımının yol açtığı harap edici sağlık problemlerinden korunmasını sağlamak ve aynı zamanda tütün kullanımı ve maruz kalımının yol açtığı sosyal, çevresel ve ekonomik zararlarının önüne geçmek olduğunu ifade eden Başkal, şöyle devam etti:

"Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketiminin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla ispat edilmiş sebep-sonuç ilişkisi nedeniyle kullanım yaygınlığı dikkate alınarak, tüketimi azaltmak, özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmaktır. Tütün ürünleri, her yıl 6 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmakta, bunların 6 yüz binini tütün ürünü kullanmadan yani sadece pasif içicilikten ölenler oluşturmaktadır. Bu rakam trafik kazaları, AIDS, verem ve sıtma'dan ölenlerin toplamından fazladır."

Türkiye'de tütün kontrol çalışmalarının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Başkal, "Bu çalışmaların en önemli başlıklarından birini de 'Çocuk ve Gençlerimizin Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanımından Korunması' oluşturmakta olup, bu kapsamda, bu yıl kutlanacak 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması Bakanlığımızca 'Tütünsüz Gençlik' olarak belirlenmiştir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler