3. Turizm Şurası'nda "Turizm Kurulu" önerisi

3. Turizm Şurası'nda "Turizm Kurulu" önerisi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen 3. Turizm Şurası'nda sektöre ilişkin tüm paydaşların bir araya gelip ortak kararlar alacağı ve ileriye dönük yol haritalarını belirleyeceği bir "Turizm Kurulu" kurulması önerisi ön plana çıktı- Beyoğlu Beledi

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Kültür ve Turizm Bakanlığınca 15 yıl aradan sonra yeniden düzenlenen 3. Turizm Şurası'nda, sektöre ilişkin tüm paydaşların bir araya gelip ortak kararlar alacağı ve ileriye dönük yol haritalarını belirleyeceği bir "Turizm Kurulu" kurulması önerisi ön plana çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla 1 Kasım'da başlayan ve dün sona eren özel sektör temsilcileri, bürokratlar, yerel yönetimler ve akademisyenlerin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen 3. Turizm Şurası'nda turizm sektörünün geleceğine ilişkin kritik öneriler gündeme getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Şuranın dün gerçekleştirilen kapanış toplantısında, ön plana çıkan öneriler ışığında yeni bir stratejik eylem planı hazırlayacaklarını ve Turizm Yasası'nı gündeme getireceklerini açıklarken Şura kapsamında kurulan 13 komisyonda da uzmanlık alanlarıyla ilgili kapsamlı raporlar oluşturuldu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, turizm politikaları, destinasyon yönetimi, ürün çeşitliliği, çevre planlamaları, yatırım teşvikleri, konaklama sektörü, seyahat acentacılığı, tanıtma ve pazarlama, dijital turizm, turizm eğitimi, yerel yönetimler, iç turizm ile gastronomi başlıklarında çalışmaları yürüten 13 komisyonda öne çıkan önerilerden biri, üstyapı olarak faaliyet gösterecek "Turizm Kurulu"nun kurulması oldu.

- "Önemli olan paydaşların eş güdümde çalışması"

Söz konusu öneriye ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şurada yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları, akademisyenler ve yerel yönetimlerin turizm konusunda birbirinin paydaşı olduğuna dikkat çekti.

Demircan, "Turizmli ilgili tüm paydaşların bir kurulda, aynı masanın etrafına toplanması, kararları verip, orada hayata geçirmesinden bahsedebiliriz. Elbette kararları da diğer paydaşlarla istişare ederek alması olarak özetleyebiliriz. Zaten var olan kurumların eş güdüm içerisinde çalışarak yaptıkları hamlelerden, birbirlerinden haberdar olacakları 'yerinden destinasyon yönetimi' olarak görebiliriz bu çalışmayı. İsim kurul olur, komite olur önemli değil ama burada önemli olan paydaşların eş güdümle çalışması." dedi.

Bunun, yerel yönetimlerle ilgili komisyonda karar olarak çıktığını aktaran Demircan, diğer komisyonlarda da bu önerinin gündeme geldiğini kaydetti.

- "Tatil takvimi yılbaşında belirlensin" önerisi

Öte yandan Şurada ön plana çıkan öneriler arasında, iç turizmi canlandırmak açısından büyük öneme sahip olan film ve dizilerin mekanlarının turizm potansiyeli taşıyan yerlerden seçilmesine yönelik teşvik edici çalışmaların gerçekleştirilmesi de yer aldı.

Şurada ayrıca her yıl seçilecek illerde ve bölgelerde çeşitli etkinliklerle tanıtım ve erken rezervasyonlara yönelik "Tatil herkesin hakkı" başlığıyla faaliyetler gerçekleştirilmesi istendi.

Tüketicilerin zarara uğratılmaması amacıyla tur operatörlerine ilişkin tatil paketlerinde belirli teminatların alınacağı yasal düzenlemelerin çok önemli olduğu belirtilen Şurada, zorunlu paket tur sigortası sözleşmesi şartlarının da Hazine Müsteşarlığı ile birlikte belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Şurada kaçak acentecilik faliyetleriyle etkin mücadele edilmesinin gerekliliği aktarılırken, yerli turistin erken rezervasyon imkanlarından yararlanabilmesi için tatil takvimlerinin yılbaşında belirlenmesine yönelik öneri de gündeme getirildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler