3 Aylar Başladı

3 Aylar Başladı

İslam dünyasında mübarek aylar olarak nitelendirilen Recep, Şaban ve Ramazan ayını içeren 3 aylar başladı

İslami Hicri takvimde Recep ve Şaban aylarının Ramazan ayından önce gelmesinin hikmetlerinden birisi mübarek olan ve büyük fazilet sahibi olan Ramazan orucuna hazırlık yapılması olarak açıklanıyor. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayının hazırlığı böylelikle üç aylarla başlıyor. Büyük muhaddis Buhari tarafından rivayet edilen bir hadiste mübarek üç aylar hakkında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) şöyle buyurmuştur:  “Recep Allah"ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır"

MÜBAREK AYLARDA MÜBAREK GECELER

Müslümanlar için çeşitli sebeplerle mübarek sayılan birçok gece mevcuttur. Üç ayların birincisi olan Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib kandili ve 27. gecesi de Mi'rac kandilidir. Üç ayların ikincisi olan Şâban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Üç ayların üçüncüsü olan Ramazan ayının 27. gecesi ise Kadir gecesidir. Bu mübarek gecelerle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur.

AKPINAR: DUA ÖNEMLİ

3 aylarda dua yapmanın önemine vurgu yapan Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, Hz. Peygamberin mübarek aylarda yaptığı Bereket duasına vurgu yaptı. “Dua, kulun Rabbe fiilen ve lisanen dönüşü, ona yakarışı, O’nun olduğunu itiraf edişi ve o’nu yardıma çağırışıdır” diyen Akpınar şunları söyledi: “Bizim kitabımız Fatiha duasıyla başlar, Felak ve Nâs dualarıyla sona erer. Diğer surelerde geçen yüzlerce ayette de makbul dua örnekleri sunulur. Onlar, peygamberler başta olmak üzere Sâlih kulları yakarışlarıdır. Rabbimiz şöyle buyurur: Ben dua edenin çağrısına cevap veririm. Kullarım Bana dua etsinler ve Bana güvensinler ki doğru yolu bulalar. Duanız/kulluğunuz olmasa Rabbim sizi neylesin! Her anı, her eylemi, her olayı dua fırsatı olarak değerlendiren Peygamberimiz de duaya büyük önem verir. “Dua ibadetin özü, müminin silahıdır” buyurur ve bizlere en özlü ve en anlamlı dua örnekleri sunar. İşte onlardan biri de ağzı dualı peygamberin üç aylar girince okuduğu şu bereket duasıdır: Allahümme bârik lenâ fî recebe ve şabân ve belliğnâ ramazân!Allahım, Receb ve Şabanı bize mübarek kıl, ve bizi Ramazan’a eriştir.”

SAVAŞ YASAKLANMIŞTIR

Recep ayının, kulların barışa hazırlamak için savaşın Allah tarafından yasaklandığı dört haram aydan biri olduğuna işaret eden Akpınar şöyle devam etti:  “Ne hazin ki haram aylarda bile, barış insanı olan Müslümanların kanı akmaya devam ediyor. Haramzâde müstekbirler, bu konuda da Allah’ın yasasını çiğnemeye devam ediyorlar. Bir rivayette belirtildiği üzere, Recep Allah’ın ayı, Şaban Peygamberin ayı, Ramazan ise Ümmetin ayıdır. Aslında tüm yer ve zamanlar Allah’ındır. Ama Receb’in özellikle Allahın ayı olarak nitelenmesi, insanları onun hürmetine riayet etmeye yönlendirmek içindir. Müslümanlar için bu aylar bir kulluk muhasebesi, iman ve amel testi için önemli fırsatlardır. Kuran ayına ve belki de yarın kadar yakın olan ölüm sonrası hayata hazırlanma fırsatıdır. Bu ise Kur’an’la olacak, oruçla olacak, dua ile olacak, infakla olacak, kardeşlik ve diğer erdemleri yaşamak ve yaşatmakla olacak. İşte o zaman bu aylar bereketlenecek, hayatımıza güzellikler getirecektir. Ve bizi Ramazan’a eriştir. Hz. Peygamberin bu ifadesinde hayra doyumsuzluk vardır. O, uzun yaşamayı, bereketli bir ömür sürmeyi istemiştir hep. Çünkü ramazan Kur’an ayı, Ümmet ayı, infak ve ibadetler ayı. Çünkü Ramazan kullukta yoğunlaşmak, iman ve İslam rekoltesini yükseltme ayıdır”  Muhammet Yavuz – Memleket