28. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı Açıldı

28. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı Açıldı

“Okumak; dünyayla diyalog” temasıyla gerçekleştirilen fuarda, 65 ülkeden yayınevi yer aldı

TAHRAN (AA) - İran’da, bu yıl 28’incisi düzenlenen Uluslararası Tahran Kitap Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Tahran İmam Humeyni Musallası’nda gerçekleştirilen fuara, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 65 ülkeden yayınevi de katıldı. Bu yıl “Okumak; dünyayla diyalog” temasıyla düzenlenen fuarda, yaklaşık 300 bin yerli, 165 bin yabancı kitabın okurlara sunulacağı belirtildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuara aktif katılım gösteren Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı standında, Türk kültür, edebiyat ve sanatının eserleri yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı stant yetkilisi Nizar Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları ile Türkiye’deki değişik yayınevlerine ait kültür, sanat ve edebiyat eserlerinden derledikleri yayınları fuarda tanıttıklarını belirtti.

Bakanlığın 2005’ten bu yana devam eden Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) projesi kapsamında yurt ışında yayınlanan Türk eserlerinden örnekleri de fuarda sergilediklerini aktaran Kara, şöyle devam etti:

“TEDA ile Türk yazarların eserlerini farklı dillere çeviren yayınevlerine maddi destekte bulunuluyor. Bakanlık, 2005’ten beri yürürlükte olan TEDA kapsamında şimdiye kadar dünyada 64 ülkede bin 755 esere destek verdi. 64 ülkede, 59 farklı dile çevrilen bu eserlerden 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla bin 364’ü yayınlandı. Fuara, bu proje kapsamında Türk yazarların Farsça'ya kazandırılmış Farsça yayınlanan eserlerini de getirdik. Yayıncı, Türk edebiyatı, kültürü veya sanatı ile ilgili bir eseri seçerek telif hakkını alıyor. Daha sonra bir çevirmen bulup, İran Kültür ve İrşad Bakanlığı'ndan baskı iznini de aldıktan sonra bizim bakanlığımız maddi destekte bulunuyor. Baskı öncesi desteği vermiş oluyoruz, ya çeviri ücretini ya da basım ücretini biz karşılıyoruz.”

İranlı yayıncılara, şimdiye kadar 89 eserin Farsça'ya tercüme edilmesi için 35 bin 950 avro destek verildiğini belirten Kara, İran’ın, destek verilen 64 ülke arasında 4. sırada yer aldığını kaydetti.

Kara, ayrıca fuar kapsamında “İran edebiyatının Türkiye’deki seyri” konulu panel düzenleyeceklerini, bu etkinliğe de Türkiye’den Prof. Dr. Derya Örs’ü konuşmacı olarak davet ettikleri bilgisini verdi.

Tahran Kitap Fuarı, 16 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Kaynak:Haber Kaynağı