27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

Uganda Dışişleri Bakanı Kutesa:"Türk demokrasisi bölge için bir model teşkil etmektedir. Yaşananlar, demokrasinin ve seçilmiş hükümetin hedef alınmasıdır"

KİGALİ (AA) - Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa, Türkiye'de yaşanan darbe girişimi kınayarak, Türk halkının ve hükümetinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de düzenlenen 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi kapsamında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kutesa, "Türk demokrasisi bölge için bir model teşkil etmektedir. Yaşananlar, demokrasinin ve seçilmiş hükümetin hedef alınmasıdır." dedi.

Uganda'nın Türk halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirten Kutesa, Türkiye-Afrika ilişkilerinin her alanda gelişme gösterdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda'ya gerçekleştirdiği son ziyarette iki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyine çıktığını aktardı.

Güney Sudan'da yaşanan şiddet olaylarına da değinen Kutesa, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) zirve kapsamında bir toplantı düzenlediğini ve Cuba'da barışın korunması görevini üstlenmek üzere askeri güç gönderilmesine karar verildiğini ifade etti.

Güney Sudan'da çatışmaların yeniden alevlenmesinden duyduğu endişeyi de dile getiren Kutesa, taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkındaki tutuklama emrine de değinen Kutesa, Afrikalı liderlerin UCM ile iş yapmayı reddettiğini ve mahkemenin kendilerine karşı sergilediği seçici davranışlarından duydukları rahatsızlığı ilettiklerini söyledi.

Darfur'da yaklaşık 300 bin kişinin ölümü ve iki milyon kişinin evsiz kalmasıyla sonuçlanan savaşta insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan Beşir hakkında 2009'da tutuklama emri çıkarılmıştı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında geçen cuma günü başlayan çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden ve 35'i sivil olmak üzere 269 kişi yaşamını yitirmiş, 30 binden fazla sivil evlerini tek etmek zorunda kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :