23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Rosatom CEO Yardımcısı Komarov: - "Nükleerin en avantajlı yönü maliyetinin öngörülebilir bir enerji kaynağı olmasıdır"- Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Benjamin:- "Nükleer enerji ihtiyacının aciliyeti kabul edilmelidir"

İSTANBUL (AA) - Rosatom CEO Yardımcısı Kirill Komarov, nükleer sektörün yakın gelecekte yükseleceğini belirterek, "Nükleerin en avantajlı yönü maliyetinin öngörülebilir bir enerji kaynağı olmasıdır." dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde "Yarının Nükleeri Bugünün Gerçeği" konulu oturumda, nükleer enerji uzmanları ve şirket yöneticileri konuştu.

Komarov, nükleer enerji açısından en önemli gelişmenin geçen yıl gerçekleşen Paris İklim Konferansı olduğu hatırlatarak, "Rüzgar ve biyokütle yeterli değil, nükleerin de yeşil enerji sistemine katılması gerekiyor." diye konuştu.

Nükleer sektörün yakın gelecekte yükseleceğini belirten Komarov, "Nükleerin en avantajlı yönü maliyetinin öngörülebilir bir enerji kaynağı olmasıdır. Petrol gibi değildir nükleer de en fazla yüzde 3 artış olur. Doğal kaynaklar hemen nihayi maliyeti etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Komarov, Nükleer enerji çalışmalarının merkezinin ABD ve Batı'dan kaydığını kaydederek, gelecek 20 yılda bugün 30 ülkede var olan nükleer enerjinin 45 ülkede bulunacağını söyledi.

Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) Yönetim Kurulu Başkanı Wang Binghua da nükleer enerijye sahip olmak isteyen ülkelerin bu kararları öncelikle en üst seviyede verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Seçim yaparken nükleer güvenliği bütün kullanıcıları en iyi şekilde nükleeri kullanmaya yöneltmeliyiz. Çin hükümeti deneyimlerini geliştirdi, bunları nükleer enerji kullanımı için gerçekleştiriyor." dedi.

Dünya Nükleer Birliği Genel Müdürü Agneta Rising ise elektriğin yüzde 25'ini elde etmek için 100 gigavatlık nükleer enerji santrali açılması gerektinin vurgulayarak, nükleer enerjinin Paris iklim hedeflerini yakalayabileceğini ifade etti.

Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin, küresel anlamda nükleerin ekonomisinin önemli olduğunu belirterek, "Nükleer enerji ihtiyacının aciliyeti kabul edilmelidir." diye konuştu.

Japon enerji şirketi TEPCO İşletme Yöneticisi Naohiro Masuda da Fukuşima'daki riskleri azalttıklarını ifade ederek, bu kazanın ardından dünyada nükleer alana ilginin arttığını belirtti

Masuda, istikrarlı bir şekilde bölgeyi değiştirmek istediklerini belirterek, "Fukuşima'ya olan yükümlüğümüzü devam ettireceğiz. Japonya ve dünya için görevimizi yerine getireceğiz."dedi.

Çin Ulusal Nükleer Nükleer Şirketi (CNNC) yönetim kurulu başkanı, Qin Sun, nükleer güvenliği artırmanın önemine değinerek, "Nükleer gelişme için daha insan odaklı olmalıyız, çünkü nükleer kazalar insan faktöründen dolayı ortaya çıkıyor. İşletimden sorumlu kimselerin tutarlı ve uyumlu hareket etmesi gerekiyor. Sadece gelişim miktarı değil kalite ve güvenlikte çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :