22. Dünya Petrol Kongresi

22. Dünya Petrol Kongresi

Cezayir Enerji Bakanı Guitouni:- "Türkiye bizim eski müşteri ve ortağımız. Biz bu ortaklıktan son derece memnunuz. İlişkilerimiz çok iyi seviyede ve bunu kuvvetlendirmek niyetindeyiz"- "(OPEC kararı) Biz petrol piyasasını tekrar eski dengesine kavuşturmak

İSTANBUL (AA) - Cezayir Enerji Bakanı Mustapha Guitouni, "Türkiye bizim eski müşteri ve ortağımız. Biz bu ortaklıktan son derece memnunuz. İlişkilerimiz çok iyi seviyede ve bunu kuvvetlendirmek niyetindeyiz." dedi.

Guitouni, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nin Cezayir Enerji Bakanlığı özel oturumunda konuştu.

Cezayir'in zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğunu ifade eden Guitouni, bölgede önemli bir petrol ve doğalgaz ülkesi olduklarını söyledi.

Guitouni, Cezayir'in enerji ürünleri ihracatını artırmak istediğini dikkati çekerek, "Türkiye bizim eski müşterimiz ve ortağımız. Biz bu ortaklıktan son derece memnunuz. İlişkilerimiz çok iyi seviyede ve bunu kuvvetlendirmek niyetindeyiz. İlişkilerimiz güven ve karşılıklı kazanmaya dayalı olarak oldukça iyi bir seviyede devam ediyor." dedi.

- OPEC kararında etkin rol

Cezayir'in, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin petrol kısıntı anlaşmasında önemli rol üstlendiğini vurgulayan Guitouni, "Biz petrol piyasasını tekrar eski dengesine kavuşturmak istedik ve bu amaçla etkin rol üstlendik. Tatmin edici sonuçlar elde edildi. Alınan kısıntı kararı ile uyum oranı yüzde yüze yakın. Cezayir olumlu ve yapıcı diyalog oluşması için etkin rol üstlenmeye devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Guitouni, enerji piyasalarında büyük resmin değiştiği dönemin süreceğini belirterek, "Performansımızı iyileştirmeli ve daha inovatif olmalıyız. Kaynaklarımızı daha iyi değerlendirmeliyiz. Petrol sektörünün yatırımlarına devam etmesi gerekir. Yatırımcılar için siyasi istikrarın bulunduğu ortamlar tesis edilmeli. Bu süreçte yenilenebilir enerji, özellikle güneş enerjisi ön plana çıkacak ancak fosil kaynakların payı da artmaya devam edecek." diye konuştu.

Cezayir olarak enerji sektöründe en önemli hedeflerinden birinin, büyük ölçekli elektrik üretimi yapmak olduğunu ifade eden Mustapha Guitouni, şunları söyledi:

"Bunu yenilenebilir kaynaklarla yapmayı amaçlıyoruz. Daha çok güneş enerjisinden elektrik üretimini öngörüyoruz. Aynı zamanda enerji verimliliğini iyileştirmek istiyoruz. Enerji tüketimini azaltmak ve verimlilik projelerine yönelmek istiyoruz. Az keşif yapılan alanlarda kabiliyetimizi artırmak, işleme ve taşıma kapasitesini iyileştirmek, araştırma kabiliyetimizi yükseltmek istiyoruz. Mevcut petrol sahalarındaki petrol çıkarma oran ve hızını artırmak istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :