2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Ağbal:-"(Taşeron işçilere kadro düzenlemesi) Kapsayacağı kurumlar ve çalışanlar bakımından gerçekten beklentileri karşılayacak bir çalışma yapıyoruz"-AK Parti Erzurum Milletvekili Deligöz:-"Geçmişte bir yılı hatta bir haftası bile öngörüleme

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin düzenleme konusunda, kapsayacağı kurumlar ve çalışanlar bakımından beklentileri karşılayacak bir çalışma yaptıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşmelerine devam ediliyor.

Ağbal, görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

FETÖ soruşturmaları ve davalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Ağbal, hukuki süreçler hakkında yorum yapmanın doğru olmadığını vurguladı. Ağbal, "Gerek kamu idarelerindeki soruşturmaları gerekse yargılamaları çok özel bir şekilde takip ediyoruz. Bu konuda geçmişte de varsa her türlü yanlışın üzerine kararlılıkla gideceğiz." dedi.

Ağbal bütçe açıklarına ilişkin soruları yanıtlarken de "2016 yılının başında hükümet olarak bütçe açığı hedefi neyse, aynısını tuturmuş olduk. O açıdan, geçen sene bütçe hedefinin üzerinde bir açık meydana gelmedi. Bu yıl da memnuniyetle izliyorum ki bütçe performansı bakımından son derece olumlu bir neticeyi elde edeceğiz. Zaten AK Parti hükümetlerinin en başarılı olduğu alanlardan biri hem vatandaşa hizmet götürmesi hem de bunu bütçe açığını azaltarak yapması." diye konuştu.

Bütçeye, "faiz bütçesi" yakıştırmasının büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren Ağbal, ekonomide sağlanan istikrar ve uygulanan doğru politikalar sayesinde ülke olarak büyüme rakamlarında da önemli bir performans gösterildiğine dikkati çekti.

Kamu-Özel İşbirliği modeline yönelik eleştirilerin de yanlış olduğunu ifade eden Ağbal, bu eleştirilerin de eksik hesap yapılmasından kaynaklandığını söyledi.

Bakan Ağbal, milletvekillerinin taşeron düzenlemesiyle ilgili soruları üzerine ise "Kapsayacağı kurumlar ve çalışanlar bakımından gerçekten beklentileri karşılayacak bir çalışma yapıyoruz. Kimse merak etmesin; geniş toplum kesimlerini memnun edecek, onların haklarını bugünden daha ileriye götürecek ve kamunun genelinde bu meselede çalışanları son derece mutlu edecek bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz." açıklamasında bulundu.

-Görüşmelerden

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, dördüncü madde üzerindeki konuşmasında, Mecliste kurulan darbeleri araştırma komisyonunun raporunun bastırılıp milletvekillerine dağıtılmadığını ifade ederek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Genel Kuruldaki bir konuşmasında kürsüden rapor olduğunu söylediği bir kitapçığı sallayarak değerlendirmelerde bulunmasına açıklama getirilmesini istedi.

Emre, "Ben yasama organının bir mensubuyum rapor bende yok, yürütme organının üyesinde ne geziyor?" diye sordu.

Raporun basınla paylaşılan haline sonradan CHP'yle ilgili "korsan" bölümler ilave edildiğini, komisyonun CHP'li üyeleri olarak yaptıkları itiraz sonucunda kendilerinin de ilave muhalefet şerhi hazırladıklarını anlatan Emre, "O kadar sağlam deliller koyduk ki şimdi raporu basamıyorlar." şeklinde konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, bütçenin siyasi istikrar sonucu sağlanan ekonomik istikrarın ürünü olduğunu söyledi.

AK Parti iktidarlarının sıkı mali disiplin içinde hareket ettiğini belirten Deligöz, "Bütçeler bizim için kuru rakamlardan ibaret değildir, insan odaklı, insanımızın refahını artırmanın ve geleceğini güvenle inşa etme araçlarıdır. Geçmişte bir yılı, hatta bir haftası bile öngörülemeyen Türkiye'den gelecek nesillere uzanan, vizyonu olan bir Türkiye'ye ulaşmış durumdayız." dedi.

-Kürsüye maket araçlar koydu

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım konuşmasını yapmak üzere geldiği kürsüye gemi ve traktör maketleri koydu.

Bütçenin işçiye, memura, emekliye, dar gelirliye katkı sunmadığını savunan Yalım, Osmangazi Köprüsünün yapımında firmaya verilen geçiş garantisi nedeniyle ülkenin zarara uğratıldığını, bunun bütçede açığa neden olacağını ileri sürdü.

Yalım, buna ilişkin rakamların doğru olmadığının ispatlanması halinde milletvekilliğinden istifa edeceğini de söyledi.

Traktör maketini gösteren ve bu araçlarda kullanılan mazottaki verginin yüksek olduğunu ifade eden Yalım, gemi maketini işaret ederek, bu tür lüks araçlara ise vergi bakımından ucuz mazot satılmasının haksızlık olduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :