2018 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP'li Sancar: - "İhraç edilen hakim ve savcıların altında imzası bulunan davaları nasıl yeniden değerlendireceğimize dair birlikte çalışma yapalım"

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, ihraç edilen hakim ve savcıların altında imzası bulunan davaları, nasıl yeniden değerlendireceklerine dair birlikte çalışma yapmayı önerdi.

TBMM Genel Kurulunda Adalet, Kalkınma ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının 2018 yılı bütçesi üzerinde HDP milletvekilleri değerlendirmelerde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, dünyada çevre ve şehircilik bakanlıklarının hataları ve yanlış projelerinin olduğunu ancak Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tarihi yerler, parklar, meralar, zeytinlikler ve yeşil alanları ticaret ve rant mantığıyla ele alan, şehirlerin tümünü şekilsiz binalara açan bir bakanlık rolü oynamaya başladığını öne sürdü.

Ataş, her torba tasarıyla çevre, şehirler ve kıyılara yönelik bir tahribat gündeme geldiğini savundu.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da bir ülkenin gelişmişlik göstergesini, sadece ekonomik büyüme ve verilerle açıklamanın yeterli olamayacağını vurguladı.

Ülkenin en büyük gelir kalemini vergilerin oluşturduğunu, orta ve uzun vadeli programların hiçbirinin tutturulamadığını ileri süren Doğan, bu plansızlığın halka ödettirildiğini söyledi.

Doğan, etkin işleyen bir iş gücü piyasasının yıllardır oluşturulamadığını, yüksek katma değerli ürün üretilemediğini, yüksek teknolojili ürün ihracatının son 15 yılda yüzde 6'dan yüzde 3'e gerilediğini ifade etti.

Kalkınma ajanslarına ciddi kaynaklar ayrıldığını ancak ajansların stratejik planı bulunmadığını ileri süren Doğan, Sayıştay denetim raporuna göre 26 adet kalkınma ajansının 13'ünün stratejik planının olmadığını kaydetti. Doğan, planlama yapmadan, strateji oluşturmadan nasıl kalkınma olacağını sordu.

Doğan, 15 yıllık AK Parti iktidarının, kalkınma adı altında, ülkenin doğal kaynakları ve kültür zenginliklerini yok ettiğini iddia ederek kültür, tarih olmadan kalkınma olamayacağını vurguladı. Doğan, "Turizm ve kalkınma için doğayı tahrip etmeyen, ekolojik sisteme zarar vermeyen projeler üretmek zorundayız. Doğa ve ekolojik duyarlılık olmadan kalkınma olmaz." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Adalet Bakanlığının kurulduğundan bu yana hep sorunlu bir bakanlık olduğunu savundu. Doğan, genellikle iktidarların, bakanlığı kendi elinde bir manivela olarak kalmasını arzu etmelerinden kaynaklı sorunla karşı karşıya bulunduklarını belirterek bunun özellikle siyasi davalarda net ve tescilli olduğunu anlattı.

Yeni hukuk fakülteleri açılmaması gerektiğini vurgulayan Doğan, bunun hizmet değil, oradaki vatandaşa müşteri göndermekten başka bir şey olmadığını öne sürdü.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise iktidar partisi sıralarında oturanların, bu sıralardan kalktıktan sonra yargıya güvenmeyeceğini savunarak "Güveniyorlarsa iktidar milletvekili olduğu için. Biz yargıya güvenmiyoruz. Güvenmemiz için hiçbir neden yoktur." diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, yargıdan çok sayıda kişinin ihraç edildiğine işaret ederek ihraç edilen herkesin mutlaka suçlu olduğunu iddia edemeyeceğini ancak ihracın tek başına önemli bir işlem olduğunu söyledi. Sancar, şunları kaydetti:

"İhraç edilen bu hakim ve savcıların imzası bulunan davaları nasıl yeniden değerlendireceğimize dair birlikte çalışma yapalım. Bu konuda uluslararası çalışmalarım da oldu, emrinize sunmaya hazırım. Adaletsizliği yok etmezsek bu toplumu çürütürüz buna kimsenin hakkı yok."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :