2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Başbakan Yardımcısı Işık:- "Diyanet dini konularda fetvalar verir. Bunlar, insanlar için kendi içlerinde kabul veya reddedeceği, özgür iradeleriyle uyup uymayacağı konusundaki kararlardır, bunun anayasal düzenle uzaktan yakından alakası yoktur"- Başbakan

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Diyanet dini konularda fetvalar verir. Bunlar, insanlar için, kendi içlerinde kabul veya reddedeceği, özgür iradeleriyle uyup uymayacağı konusundaki kararlardır, bunun anayasal düzenle uzaktan yakından alakası yoktur." dedi.

Başbakan yardımcıları Fikri Işık ve Hakan Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunda, kendilerine bağlı kuruluşların 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Fikri Işık, çift haneli rakama yükselen enflasyonun, en kısa sürede makul oranlara çekilmesiyle ilgili yoğun çalışmaların meyvesini vereceğini vurguladı.

Dünyada, 2008'de yaşanan krizden sonra, toplumda gelir dağılımı adaletsizliğinin artmadığı nadir ülkelerden birinin de Türkiye olduğuna dikkati çeken Işık, Gini endeksinin, 2002 yılından beri sürekli pozitif yönde, gelir dağılımı adaletsizliğinin azalması yönünde özellikle işaretler verdiğini dile getirdi. Işık, "Bu noktada AK Parti iktidarı çok hassastır, bu hassasiyetimizi de sonuna kadar sürdüreceğiz." diye konuştu.

Işık, başka bir soru üzerine, taşeron işçilerin sorunlarını çözecek düzenleme ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini açıkladı.

Türkiye'nin, tarımda ithalat yaptığını, ama ithalattan çok daha fazla da ihracat yaptığını belirten Işık, belli ürünlerin ithal edildiğini, işlendiğini ve ihraç edildiğini aktardı. Işık, "Şimdi, o ithal ettiği ürünleri sanki Türkiye'de kullanılıyor gibi, Türkiye'nin aslında buna ihtiyacı var da Türkiye bunları kendi ihtiyacı için kullanıyor gibi bakarsanız yanılırsınız. Türkiye Rusya'dan buğdayı alır, işler ve bütün dünyaya satar. Yağlı tohumu alır, işler, satar. Bu konuda çift taraflı bakmanızı tavsiye ederim." değerlendirmesinde bulundu.

Cazibe Merkezleri Programı'nın çok yakında revize edilmiş olarak yürürlüğe gireceğini dile getiren Işık, "Önümüzdeki ilk kanun hükmünde kararnamede bazı düzenlemeler var. O düzenlemeler yapılır yapılmaz Cazibe Merkezleri Programı, Genel Teşvik Programı'nın içerisinde güçlendirilmiş olarak hayata geçecek." dedi.

Şu anda televizyonlarda evlendirme programının bulunmadığını aktaran Işık, şunları söyledi:

"RTÜK bu konuda çok ciddi, kararlı bir duruş sergiledi ve bunun sonucunda şu anda evlendirme programı yok, diğer programlarla ilgili de yakın takip sürüyor. Sadece internet ortamında, internet televizyonlarında bu evlilik programlarının sürdürüldüğüne dair bir bilgi var, onunla ilgili de hukuki bir boşluk var, onun üzerinde de çalışmayı yapıyoruz."

Yerel medyaya destek verdiklerini vurgulayan Işık, yüzde 3 olan reklam gelirinin payını yüzde 1,5'e düşürdüklerini, TÜRKSAT'ın da yerel televizyonların uydu kirasıyla ilgili bir teknik çalışma yaptığını aktardı.

Ömer Halisdemir'in memleketi Bor'la Çukurkuyu arasına bir askeri birliğin kurulmasıyla ilgili daha önce söz verdiklerini hatırlatan Işık, bu konunun takip edildiğini belirtti.

Diyanetin konumunun iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Işık, şunları söyledi:

"Diyanet dini konularda fetvalar verir. Bunlar, insanlar için, kendi içlerinde kabul veya reddedeceği, özgür iradeleriyle uyup uymayacağı konusundaki kararlardır, bunun anayasal düzenle uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye'de bir Medeni Kanun var ve Medeni Kanun yürürlüktedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği fetvalara biz 'anayasaya uygun mu, değil mi?' diye bakmayız, 'Dinin temel hükümlerine uygun mu, değil mi?' diye bakarız. Çünkü bu, Diyanet İşlerinin verdiği fetvalar, bireyin kendi özgür dini inanç alanındaki fetvalardır. Yoksa kamu düzenine yönelik, kamu düzenini ilgilendiren fetvaları Diyanet İşleri, Din İşleri Yüksek Kurulu vermiyor. Biraz bu noktada, sizin, özellikle Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği kararlara insanların hür iradeleriyle katılıp katılmama noktasındaki fetvalar gözüyle bakmanızı salık veririm."

- "Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Kuveyt Türk'te yüzde 18,40 oranında bir hissesi var"

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da "2016-2018 dönemi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taahhüt edilen yardım tutarı 3,5 milyar lira, an itibarıyla aktarılan yardım tutarı 1,7 milyar lira." açıklamasında bulundu.

Kuveyt Türk'te, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yüzde 18,40 oranında bir hissesinin bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Ortak oraya yani ve bu nedenle, sembolik de olsa küçük bir kısmını Kuveyt Türk'te, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu hissesinde mütevellit olarak değerlendirmek arzusunda. Diğer mevduatından tutun da gelirlerini, parasını kamu bankalarında değerlendiriyor." açıklamasında bulundu.

Yerel medyanın ayakta kalmasını sağlayan en önemli gelirin ilan gelirleri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Basın İlan Kurumunun, desteğini sürdürmeye bundan sonraki süreçte de devam edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumunun, 2018 yılı bütçeleri kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, saat 11'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :