2017 yılı bütçe tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 yılı bütçe tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Ağbal: (1)- "(Vergi ödeme güçlüğü çekene kolaylık) Aşağı yukarı madde hazırlıkları tamam. Bunu 2017 ve sonraki yıllarda uygulanmak üzere başlatacağız. Bu önemli bir düzenleme. O zaman vergi aflarına olan ihtiyaç azalacak"- "(Devlet memuru al

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere, ödeme güçlüğü çekmeleri durumunda kolaylık sağlanmasına yönelik çalışmaya ilişkin, "Aşağı yukarı madde hazırlıkları tamam. Bunu 2017 ve sonraki yıllarda uygulanmak üzere başlatacağız. Bu önemli bir düzenleme. O zaman vergi aflarına olan ihtiyaç azalacak." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Maliye Bakanlığında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Ağbal, bin 600 kişinin açığa alındığını, bin 694 kişinin ihraç edildiğini, açığa alınanlardan 232'sinin göreve iade edildiğini kaydetti.

Ağbal, taşeron konusundaki sorulara karşılık, "Taşeron konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Bir noktaya gelince gerekli açıklamaları yaparız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin maliyetine yönelik soruya Ağbal, "Maliye Bakanlığı olarak bu bilgiye sahip değilim. Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken sanıyorum bu konu orada görüşülür." yanıtını verdi.

Ağbal, devlet memuru alımına yönelik sorular üzerine, "Eşitliği, kariyeri, liyakatı, herkesin kamu hizmetlerine katılımını engelleyecek bir düşüncemiz veya planımız yok. Bunu açık yüreklilikle ifade edeyim." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, kamu-özel işbirliği taahhütlerinin toplamının 32,8 milyar lira olduğu bilgisini verdi.

- Bütçe hazırlıklarında kadın imzası

Naci Ağbal, kadınların bütçeden aldığı pay ve bütçenin hazırlanmasında kadın çalışanların rolüne ilişkin sorulara karşılık, kadınların bütçeden daha fazla pay almasını sağlayacak çok sayıda harcama programının uygulamaya konulduğunu söyledi.

Bütçenin, Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandığına işaret eden Ağbal, "Bu arkadaşların yüzde 50'den fazlası kadındır. Bütçe hazırlama sürecindeki en kilit yerdeki arkadaşlarımızın çoğu kadın. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünde de öyle." diye konuştu.

Gelir Vergisi Reformu çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ağbal, şunları kaydetti:

"Gelir Vergisi Reformu kavramını çok sık kullanıyoruz ama içini dolduralım desek hep beraber doldurmakta zorlanıyoruz. Onun için çalışmaya devam edeceğiz. En yakın zamanda bu çalışmayı tamamlayacağız.

Gelir Vergisi Reformu çalışmasını yaptık, görüş ve önerileri aldık, bu çerçevede Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'yla ilgili yeni bir içerik ürettik. Bana sorarsanız Gelir Vergisi Kanunu'nun reform kalitesini artıracak ilave düzenlemelere ihtiyacımız var.

Bana göre Gelir Vergisi Kanunu yapacaksak yatırımı, üretimi, ihracatı, istihdamı desteklemeli. Vergi adaletini tesis etmeli. Kayıt dışılığa karşı tedbirler içermeli. Mali milat, nereden buldun konularında siyasi perspektifimiz farklı. Bir bakış açısına göre en fazla vergiyi ücretliler ödüyor, bir başka bakış açısına göre ücretliler değil işverenler ödüyor diyebilirsiniz."

- Vergisini ödeyemeyene kolaylık

Vergi affını doğuran sebepler ortadan kaldırılırsa bu tür düzenlemelere gerek olmayacağına işaret eden Ağbal, iyi gününde vergisini ödeyen, işi kötü gittiği zaman ise ödemekte zorlanan vatandaşlara mevcut sistemin gerekli kolaylıkları getirmediğini belirtti.

Ağbal, şöyle devam etti:

"Üzerinde çalıştığımız bir düzenleme var. Bu düzenlemede borçlarını süresinde ödeyemeyen mükelleflerin geçmiş dönem ödeme performansları iyi ise zor duruma düştüğü dönemde verginin aslından vazgeçmeden faiz, teminat, ödeme koşulları konusunda çok daha vatandaşın yanında bir çerçeve oluşturacağız. Aşağı yukarı madde hazırlıkları tamam. Bunu 2017 ve sonraki yıllarda uygulanmak üzere başlatacağız. Bu önemli bir düzenleme. O zaman vergi aflarına olan ihtiyaç azalacak."

Vergisini süresinde ödeyen, geçmiş ödeme performansı pekiyi olan, geçen 3-5 yılda vergi taksitlerini aksatmayan, vergi denetimlerinde sıkıntı çıkmayan mükelleflerin de ödüllendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ağbal, şöyle konuştu:

"Böyle bir mükellefin gelir veya kurumlar vergisinde indirim yapalım diyoruz. Böyle bir düzenleme yapacaksak eğer bunun oranı ne olmalıdır, kapsamına kimler girmelidir? Zaten ödemek durumunda olan kurumsal mükellefler için böyle bir sistem getirmek demek aslında yanlış bir sonuç doğurur.

Buradaki hedef kitlemiz büyük ölçüde küçük ve orta ölçekli işletmeler olmalı. Yani kayıt dışılık ile kayıtlılık arasında gidip gelen işletmeler olmalı. Orada da geriye dönük ödeme ve vergi denetimi performansı iyi olanlara ileriye dönük adeta vergi kredisi gibi bir sistem getirmeliyiz. Onun maddeleri de hazır. Getireceğimiz sistem bugünden geçmişe uygulanmayacak, ileriye uygulanacak. Yani 2017 ve sonraki yıllarda mesela 2017, 2018, 2019 karnesi pekiyi olan mükellefin 2020 yılında kurumlar vergisi oranını örneğin yüzde 2 indirimli uygulayacağız."

Ağbal, özerk bir vergi inceleme yapısı kurmayı düşünmediklerini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının bu konuda çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

- Gayrimenkullerden elde edilen kazançlar

"Rant Vergisi konusunda bir çalışma olup olmayacağına" yönelik soruyu Ağbal, şöyle yanıtladı:

"Rant Vergisi'yle ilgili herhangi bir çalışmamız yok, olmayacak. Ranttan ne anladığımıza bağlı. Sizin ne anladığınız, benim ne anladığım farklı. Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nın içerisinde gayrimenkullerin değerlemesine bağlı olarak oluşacak kazançtan vergi alacak bir sistemi getirdik. Kentsel değer artış kazançlarının vergilendirilmesine ilişkin bir müessese var. Şu anda 5 yıldan sonra gayrimenkulü elden çıkarırsanız vergi ödemiyorsunuz, yeni getirdiğimiz tasarıda 5 yıldan sonra olsa bile vergi var. Özellikle arsaların, arazilerin değerlendirilip oradan yüksek kazançlar elde edilmesi halinde tasarı içerisinde bunların vergilendirilmesini sağlayacak yeni müesseseler getiriyoruz."

Cezaları gelire göre uygulama konusundaki fikre katıldığını ifade eden Ağbal, "Mali milatla ilgili hiçbir çalışmamız yok, olmayacak." dedi.

- Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi

Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusundaki çalışmaların devam ettiğine değinerek, "Özelleştirmeyle ilgili bir strateji oluşturma çalışmamız var. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusundaki paydaşlarımızla da görüşmeler yapıyoruz. Üreticilerle, çalışanlarla, diğer sektör temsilcileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Burada da hem ülke ekonomisi için bir kazanca dönüşecek hem de paydaşlar için memnuniyetle karşılanacak bir özelleştirme modelini inşallah sağlayacağız." dedi.

Kamunun mal ve hizmet alımlarında ciddi anlamda tasarruf öngören bir bütçe hazırladıklarını vurgulayan Ağbal, buna karşılık altyapı, ulaştırma, eğitim, sağlık gibi yatırımlara daha fazla kaynak aktardıklarını söyledi.

- Yeniden yapılandırma rakamları

Bakan Ağbal, yeniden yapılandırmada başvuru sayısının 5 milyon 624 bin 652'yi bulduğunu, yapılandırılacak alacak tutarının ise 49 milyar 959 milyon 924 bin 468 liraya karşılık geldiğini bildirdi.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :