1973 Arap-İsrail Savaşı'nın 42'nci yıl dönümü

1973 Arap-İsrail Savaşı'nın 42'nci yıl dönümü

Mısır'da, 1973 Arap-İsrail Savaşı'nın 42'nci yıl dönümü nedeniyle zafer kutlamaları yapıldı

Mısır'ın çeşitli kentlerinde 1973 Arap-İsrail Savaşı'nın 42'nci yıl dönümü dolayısıyla zafer kutlamaları gerçekleştirildi.

Mısır'ın El-Menufiyye, el-Mina vilayetlerinde 1973 Arap-İsrail Savaşı'nın yıl dönümü münasebetiyle gösteriler düzenlendi. Gösterilerde, Mısır bayrağının yanı sıra, ordunun zaferini kutlayan pankartlar taşındı, sloganlar atıldı. 

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "Mısırlıların 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndaki şanlı zaferini" kutladı.

Öte yandan başkent Kahire'deki Lübnan Meydanı'nda 1973 İsrail Arap Savaşı'nın yıl dönümü dolayısıyla bir araya gelen göstericiler, İsrail aleyhinde pankartlar taşıdı.

İskenderiye'nin Remel bölgesi ile Buheyra'nın ed-Dilincet, Kefer Şeyh'in Beltım, Şarkıyye'nin el-Huseyniyye, Minya'nın Samalut kentlerinde de İsrail karşıtı gösteriler düzenlendi. Eylemlerde Mısır bayrağı taşıyan göstericilerin İsrail ile Kahire'nin Tel Aviv'le ilişkileri aleyhinde sloganlar attı.

 1973 Arap-İsrail Savaşı'nın 42'nci yıl dönümü dolayısıyla sosyal paylaşım sitelerinde "İsrail, düşman" ve "Ekim zaferi" hashtagleriyle kampanyalar başlatılmıştı. Kampanya kapsamında Cumhurbaşkanı Sisi'nin Haziran 2014'te darbenin ardından göreve gelmesiyle yakınlaştığı gözlemlenen Mısır ile İsrail ilişkileri eleştiriliyor.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan, Sina Yarımadası’nın İsrail’den kurtarılışının 42'nci yıl dönümü nedeniyle 331 mahkumu kapsayan genel af ilan edilmişti.

Mısır ve Suriye'nin 1973'te İsrail'e karşı başlattığı ve Mısır'ın Sina Yarımadası'nı geri almasıyla sonuçlanan savaş, 1973 Arap-İsrail Savaşı ya da Ekim Savaşı olarak biliniyor. Mısır’da "6 Ekim Zaferi" olarak da bilinen söz konusu savaş, İsrail’de "Yom Kippur Savaşı" olarak anılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı