15 Temmuz'da Fenerbahçe Orduevi'nin kontrolüne ilişkin dava

15 Temmuz'da Fenerbahçe Orduevi'nin kontrolüne ilişkin dava

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevi'ni kontrol altına almaya çalışan biri tutuklu 40 askerin yargılandığı dava devam ediyor- Tanık albay Akpınar: - "Sanık üsteğmen Kayhan Korkmaz'ı silah bırakması konusunda ikna etmeye çalıştık

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevi'ni kontrol altına almaya çalışan biri tutuklu 40 askerin yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık eski üsteğmen Kayhan Korkmaz, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Hüseyin Dargı ve Mert Tıkız ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık Hüseyin Dargı, Fenerbahçe Orduevi'nin kapısına geldiklerinde üsteğmen Kayhan Korkmaz'ın kendilerine "polise ve sivillere sık" emri verdiğini belirterek, üsteğmen ayrıldıktan sonra Faruk Yüksel adındaki bir askerin de "sıkanın kafasına sıkarım" dediğini söyledi.

Tutuksuz sanık Mert Tıkız da orduevine geldikten sonra farklı yerlere dağıtıldıklarını anlatarak, orduevinden sorumlu albay ile üsteğmen Kayhan Korkmaz'ın birbiriyle tartıştığını gördüklerini anlattı.

Bir süre sonra kendilerine silahları bırakma emrinin geldiğini dile getiren Tıkız, herkesin silahını bıraktığını ve orduevinin yemekhanesine gittiklerini belirtti.

Duruşmada tanık sıfatıyla dinlenilen albay Fatih Akpınar da 15 Temmuz'da darbe girişiminden haberdar olduktan sonra evinden Selimiye Kışlası'na doğru gitmek istediğini aktararak, kışladan yüzbaşı Yavuz Dede'yi aradığını ama kendisine kışlaya alınamayacağının söylenmesi üzerine Fenerbahçe Orduevi'nden sorumlu olan Albay İbrahim Cem Gültekin'le telefonda görüştüğünü anlattı.

Gültekin'in gelebileceğini söylemesi üzerine orduevine gittiğini belirten Akpınar, "Orduevine gittim, aracımı yolun karşısına park ettim. Orduevinin önünde 4 ZPT aracı bekliyordu. Üsteğmen (Kayhan Korkmaz) kimlik kontrolü yaptı. Daha sonra içeri girdim." dedi.

- Sanık üsteğmeni ikna çabaları

Üsteğmen Kayhan Korkmaz'ı silah bırakması konusunda ikna etmeye çalıştığını ifade eden Akpınar, Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'la telefonda görüştüğünü ve Dündar'ın Üsteğmen Kayhan Korkmaz için "Silahları bırakıp Selimiye Kışlası'na gitmesi durumunda vatan hainliğinden kahramanlığa yükseleceğini" söylediğini aktardı.

Üsteğmenin telefonla Ümit Dündar'la görüştüğünü kaydeden Akpınar, "Selimiye Kışlası'na operasyon için gidecektik ama daha sonra halkın bu duruma müsaade etmeyeceği, operasyonun polisle yapılmasının daha doğru olacağına yönelik Cem Gültekin'le görüş birliğine vardık ve bunu Dündar'a anlattı. Dündar da buna hak verdi." diye konuştu.

Duruşmada söz alan sanık Kayhan Korkmaz'ın avukatı İsmail Yıldız'ın ''Operasyondan vazgeçilmeseydi üsteğmen Kayhan Korkmaz, Selimiye Kışlası’ndaki operasyona katılacak mıydı?” sorusuna Akpınar, "Tedirgindi. Operasyon olmadı. O yüzden katılabilir veya katılmaz diyemem." şeklinde cevap verdi.

Duruşma, tanıkların dinlenilmesiyle devam ediyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık rütbeli askerlerler Kayhan Korkmaz, Fahri Sivri ve Recai Yeğen ile 37 er hakkında, "TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, üsteğmen Kayhan Korkmaz hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", diğer 39 sanık hakkında ise "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler