15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta vatandaşlar demokrasi nöbetine başladı

TRABZON (AA) - 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta vatandaşlar, meydanlarda demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

Trabzon'da meydanları dolduran vatandaşlar, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı kapsamında demokrasi nöbetlerine başladı.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, MHP İl Başkanı Nihat Birinci, Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Kurt, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş, Atatürk Alanı 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı'nda bir araya geldi.

Ellerindeki Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetlerini sürdüren vatandaşlar, önce saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Program, şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasıyla devam etti.

Trabzon Valisi Yavuz, 15 Temmuz'un üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatarak, 15 Temmuz 2016 gecesi ve sonrası yaşananları hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o geceki duruşuna da dikkat çeken Yavuz, milletin duruşunun da kendilerine güç verdiğini vurguladı.

Yavuz, şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, gazilere de şükranlarını iletti.

Türkiye'de 40 yıldır terörle mücadele edildiğini dile getiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadele sırasında şehadet mertebesine erişen şehitlerimiz var, terörden mağdur olan binlerce vatandaşımız var. Bakın devamında da Fetullahçı Terör Örgütünün/Paralel Devlet yapılanmasının o hain kalkışması üstüne gelince biz artık ne yaptık Türk milleti olarak, bu konudaki irademizi ortaya koyuyoruz dedik ve Allah'ın izniyle bundan sonraki süreçte dünyanın en güçlü on ekonomisinden biri olacağız."

Yavuz, "15 Temmuz'u büyük bir travmayla atlattık, atlatıyoruz. Gümüşhaneli Necmettin Yılmaz isimli öğretmenimiz biliyorsunuz Tunceli'de teröristler tarafından kaçırılmıştı. Bir ceset bulundu, teşhis edildi ve maalesef Necmettin öğretmenimizin cenazesi olduğu anlaşıldı. Yarın öğlen Torul'da cenazesi var. Allah rahmet eylesin." diye konuştu.

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da milletin o gece istikbaline sahip çıktığını ifade ederek, darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Birlik ve beraberliğin önemine dikkati çeken Gümrükçüoğlu, 15 Temmuz'u unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından program "15 Temmuz" konulu video gösterimi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehteran ekibinin konseri ile devam etti.

Program kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmaları da meydana kurulan ekrandan izlendi.

Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi, Türk Kızılayı ile bazı sivil toplum kuruluşları tarafından vatandaşlara su ve çeşitli ikramlarda bulunuldu.

- Ordu

Ordu 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlik, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı tarafından verilen konserle başladı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile şehitler için hatim duasının okunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Vali Seddar Yavuz, burada yaptığı konuşmada, FETÖ'nün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve aziz milleti hedef alarak işgal girişiminde bulunduğunu anımsattı.

FETÖ'nün, 40 yıldır sinsi planlar uyguladığını ve dini istismar ederek devletin kılcal damarlarına kadar işlediğini vurgulayan Yavuz, söz konusu örgütün sinsi, anlaşılması zor, bukelamun gibi şekil değiştiren bir yapıda olduğunu belirtti.

Yavuz, hainlerin, Türk milletinin kutlu yürüyüşünü bozmak istediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Hainler tanklarıyla, toplarıyla, uçaklarıyla bu aziz millete kast ettiler ama aziz milletimiz bayrağına ve vatanına sahip çıktı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bunları bir kez daha hezimete uğrattı. Artık 15 Temmuz bir destandır, yeni bir diriliş tarihidir. Artık bundan sonra bu millete hiç kimse ders veremeyecektir. Meydana baktığımda sizde bu azmi, kararlılığı görüyorum."

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise tam bir yıl önce darbe girişimini gelen telefon üzerine öğrendiğini belirterek, kentte yaşadıklarını ve Orduluların meydanlarda toplanmasını anlattı.

Yılmaz, geçen yıl kentteki demokrasi nöbetlerinin ve konuşmaların yer aldığı görüntüyü katılımcılarla paylaştı.

Konuşmaların ardından belediyenin sanat galerisinde açılan "15 Temmuz Demokrasi Şehitleri" adlı fotoğraf sergisi gezildi.

- Rize

Rize'de Sahil Camisi önünden başlayan yürüyüşe ellerinde Türk bayrakları ve afişler bulunan çok sayıda kişi katıldı. Sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden yürüyüşte 100 metre uzunluğunda bayrak açılırken Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda sona erdi.

Yürüyüşe Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Baro Başkanı Mehmet Çırakoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Semih Coşkun, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, AK Parti İl Başkanı Muhamemt Avcı, MHP İl Başkanı Serkan Birben ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Öte yandan Memur Sen İl Başkanı Resul Usta, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli ve Rize Belediyesi çalışanı Bekir Taşçı'da 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için İyidere ilçesinden Rize merkeze kadar 15 kilometre yürüyüş gerçekleştirdi. Usta ve beraberindekiler yürüyüşü yaklaşık 3 saatte tamamlarken, yürüyüş esnasında şehitler için Kur'an-ı kerim okundu. Yürüyüş, Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda sonlandırıldı.

Yürüyüşün ardından Memişağa Parkı'nda vatandaşlar demokrasi nöbeti tutarken, şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

Vali Bektaş, burada yaptığı konuşmada, bir yıl önce bu meydanları dolduran vatandaşların, bir yıl sonra yine meydanları doldurduğunu belirtti.

Bir yıl önce ülkede anlamakta zorlanan şeyler olduğunu kaydeden Bektaş, şöyle devam etti:

"O vahşi darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçti. Anlamaya çalışıyoruz ve çok şeyler öğreniyoruz. Bu tezgahı kuranların hesabı neydi? Her geçen gün yeni bir şey ortaya çıkıyor. 40 yıllık bir tezgah ortaya çıkıyor. 40 yıldır düzen kuruyorlar. Size ve bize 'Biz hizmet hareketi kuracağız. Dünyanın dört bir tarafına Türkçe götüreceğiz. Milletimizin sesini duyuracağız.' Fakat onlar başka bir şeyin peşine düştüler. Tezgah kurdular. Sınır ötesindeki yurttaşlarımıza götürülen yardım tırlarına kumpas kurdular. Yetmedi 15 Temmuz gecesi millete darbe yapmaya kalktılar."

Bektaş, böyle büyük bir milletin ferdi olmaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğunu vurgulayarak, "Bu millet 40 yıllık tezgahı dört saatte gömdü bitirdi. Dost düşman bir daha anladı ki Türkiye, Anadolu coğrafyası üzerine kumpas kurulabilecek, yolundan çevrilebilecek yerlerden değildir." dedi.

Belediye Başkanı Reşat Kasap ise Türkiye'nin birlik ve beraberliğini kimsenin bozamayacağını ifade ederek, bütün vatandaşların dik duruşunu sürdüreceğini kaydetti.

- Giresun

Giresun'da Atatürk Meydanı'nda ellerindeki Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetlerini sürdüren vatandaşlar, önce saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Program, şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua okunması ile devam etti.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişimini hatırlatarak, millet sayesinde darbenin başarılı olmadığını belirtti.

15 Temmuz'un bir alçaklığın, hainliğin ve ihanetin adı olduğunu işaret eden Sarıfakıoğulları, şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz'un arkasında FETÖ ile onun iç ve dış destekçileri vardı. Hain FETÖ'cü teröristlere kucak açan batı emperyalizmini Türk milleti asla unutmayacak, affetmeyecektir. 15 Temmuzla birlikte tarihi şan ve şerefle dolu, bu aziz milleti küçümseyen, hor gören, demokratik bilinci ile alay eden toplumsal mühendislik tezlerinin tamamı tarihin çöplerine atılmıştı."

- Artvin

Artvin’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında demokrasi nöbeti tutulmaya başlandı.

Artvin Milli İrade Meydanı'nda tutulan demokrasi nöbetinde Artvin Valisi Ömer Doğanay, Garnizon Komutanı Abdurrahman Cengiz Çerçi, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, AK Parti İl Başkanı Erkan Balta, MHP İl Başkanı Serdar Kılınç, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş bir araya geldi.

Ellerindeki Türk bayraklarıyla meydanı dolduran vatandaşlar, önce saygı duruşunda bulundu, ardından da İstiklal Marşı'nı okudu.

Program, Kur'an okuma yarışması Türkiye Birincisi Alpcan Çelik'in, şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Kemal Uçkun'un dua ettirmesiyle devam etti.

Artvin Belediyesi Tasavvuf Musikisi korosunun dinletisi sonrası konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün Cumhuriyet tarihinin en sinsi, en alçak ve en kanlı teşebbüsü olarak tarihe kara bir leke şeklinde geçtiğini söyledi.

Doğanay hala 15 Temmuz gerçeğini görmeyenlerin olduğunu ifade ederek, bu insanları anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Doğanay, şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz gecesi mekanizma harekete geçti, 'artık Recep Tayip Erdoğan yok' diyenler şu an yoklar ama Sayın Cumhurbaşkanımız ve siz değerli halkımız, vatanımız, milletimiz burada. 15 Temmuz'dan ciddi dersler almalıyız. Bizim Kur'an'dan ve peygamberimizin bize bıraktığı sünnetten başka ölçümüz yok. Bu ölçülerimize sahip çıkmazsak, bizim başımıza daha çok FETÖ'ler iş açar."

Türk halkının, 15 Temmuz gecesi korkusuzca meydanlara çıkıp vatan için, bayrak için ve istiklal için seve seve ölüme gittiğini de vurgulayan Doğanay, bunun dünyada bir emsalinin daha olmadığını kaydetti.

Programda, 15 Temmuz şehidi Emniyet Müdürü Dursun Acar'ın babası Nebi Acar'ın konuşması ise alandakilere duygulu anlar yaşattı.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de vatandaşların Türk bayrakları taşıdığı yürüyüş, Sanayi Mahallesi ile Atatürk Caddesi arasındaki güzergahta yapıldı.

Vatandaşlar yürüyüşün ardından Atatürk Caddesi'ndeki platformun önünde toplandı. Burada gazi ve şehitler için Kur'an-Kerim okundu. İl Müftüsü Ercan Aksu tarafından dua edildi. Gümüşhaneli 15 Temmuz gazilerine, çeşitli hediyeler verildi.

Vatandaşlar, selaların ardından nöbet tutmaya başladı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, 16 Haziran'da Şanlıurfa'da öğretmen iken memleketine gelen ancak Tunceli'nin Pülümür ilçesi kırsalında yolu kesilen Necmettin Yılmaz'ın şehadet haberinden duyduğu üzüntüyü dile gittirdi.

Türk devleti ve milletinin 15 Temmuz'da çok önemli bir badire atlattığına işaret eden Memiş, şunları kaydetti:

"Bizlerin o sırada aktif görevde olan kamu görevlileri gazilerimize ve şehit yakınlarına özellikle gönül borcu ve vefası var. Biz devletin valisi olarak, darbeye karışmamış TSK mensupları olarak, bizler darbeyle uzaktan yakından alakası olmayan emniyet mensupları olarak, her türlü darbe girişimine karşı çıkacağız. Bu bizim görevimiz. Bunun için devlet bize maaş ve yetki veriyor. Ancak buradaki kardeşlerimin hiç böyle bir görevi yoktu. Sadece vatan sevgisiyle böyle birşeye kalkıştılar. Dünya siyasetinde görülmemiş bir şekilde çok önemli bir duruş sergilediler. "

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası yaşananlara dikkati çekerek, "Millet olarak, tarihimizdeki 2. İstiklal ve demokrasi zaferimizin birinci yılındayız." dedi.

Çimen, şöyle devam etti:

"Hain darbe girişiminin ardından bu meydanda başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 27 gün boyunca hep birlikte demokrasimize sahip çıkmak adına nöbet tuttuk. Yine bugün tıpkı o gece olduğu gibi yine nöbetteyiz. Bu alçaklar o gece kendilerince her şeyi hesap etmişler ama Allah'ın hesabının tüm hesapların üzerinde olacağını düşünememişler. 15 Temmuz gecesi, evladını, eşini, çocuğunu darbecilerin üzerine gönderenler, Çanakkale Savaşı'na oğlunu, eşini gönderenlerle aynı duygular içindeydi. 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar, milletimizin asırlar öncesinden bugünlere bağımsızlık uğruna verdiği mücadelenin aynasıdır."

- Bayburt

Bayburt'ta da vatandaşlar, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı kapsamında demokrasi nöbetlerine başladı.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Hayri Tacin, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Kışla Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuk İşleri Genel Başkan Yardımcısı Fetani Battal, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Saat Kule Meydanı'nda bir araya geldi.

Ellerindeki Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetlerini sürdüren vatandaşlar, önce saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı'nı okudu. Program, şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasıyla devam etti.

Vali Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un aslında tarih boyunca tarih yazmış bir milletin yeni bir destanın adı olduğunu söyledi.

Pehlivan, "Milletimiz Hakk'a teslim olmuştu ama bazıları kula kulluk ediyordu ve ihanet içindeydi. Hakk'a teslim olan milletimiz, işte bu ihanet şebekesini ve onların planlarını başlarına yıktı ve geri püskürttü." dedi.

Pehlivan, bu milletin tarih sahnesine yeni çıkmadığını ve bu milletin kökünün çok sağlam olduğuna dikkati çekerek, "Aziz milletimiz özellikle de tarih sahnesine çıkıp İslamiyet ile de haşır olduktan sonra şehitlik nedir, gazilik nedir bunu idrak ettikten sonra aslında dünyaya barış ve huzur getirmek üzere yola çıktı. Ancak birliğine kast edenlere fırsat vermedi. Onların hakkından gelmesini her zaman bildi." diye konuştu.

Belediye Başkanı Memiş de Türk milletinin 15 Temmuz'u unutmadığını ve unutturmayacağını kaydetti.

Öte yandan, her yaştan vatandaşların katıldığı "demokrasi nöbeti"ne Bayburt'ta 101 yaşındaki Nezaket Kılıç da gelinleri ve torunlarıyla katıldı.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiğini ve ona dua ettiğini söyledi.

Fetullah Gülen'i de eleştiren Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi kurtardığını ve çok güzel işler yaptığını vurguladı.

Öte yandan bölge genelinde selalar okundu ve vatandaşlar demokrasi nöbetlerine devam etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :