15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

FETÖ'nün hain darbe girişimi sırasında milletin gösterdiği destansı mücadelenin unutulmaması amacıyla yaptırılan ve birbirine kenetlenmiş 15 kişiyi tasvir eden 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıtı, İzmit'te törenle açıldı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde şehit olanların anısına 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi.

İzmit Belediyesi tarafından Cumhuriyet Çocuk Parkı'nda mimar Cahide Erel'e yaptırılan, 20 ton ağırlığında ve 10 metre yüksekliğinde birbirine kenetlenmiş 15 insanı tasvir eden anıt törenle açıldı.

Törene, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, KOTO Başkanı Necmi Bulut, 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği İl Başkanı Numan Acar, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Özak, törende yaptığı konuşmada, o kara gecenin unutulmamasına katkı sağlayacak anıtı İzmit'e kazandırdıkları için Doğan ve Erel'e teşekkür ederek, yüce milletin tıpkı Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında olduğu gibi 15 Temmuz'da da destan yazdığını kaydetti.

- "Anıtı ziyaret edenler, 15 Temmuz ruhunu hissedebilecek"

Başkan Doğan da İzmit'i bir yandan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyetler yarışında en güçlü şehirler arasına götürmeye, bir yandan da yarınları, ruh ve kökten gelen gücü hissedecek şekilde hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.

Anadolu'nun stratejik önemi dolayısıyla herkesin gözünün üzerinde olduğu bir coğrafya olduğuna dikkati çeken Doğan, "Bin yılı aşan süredir vatan bildiğimiz bu toprakları korumak için mücadelemizi sürekli olarak sürdürüyoruz. Devletimiz var olduğu günden bu yana bizler bedeller ödemeye devam ediyoruz. Bu bedellerden birini de 15 Temmuz gecesi tüm ülke olarak ödedik." diye konuştu.

Doğan, Türk milletini düzenli ordularla mağlup edemeyenlerin şimdi bunu milleti ayrıştırarak, bölerek yapmaya çalıştığını ama başaramayacaklarını vurgulayarak, "Bunun en yakın göstergesi 15 Temmuz destanımızdır. Bu yaptırdığımız anıt, bu anlamda bir katkı noktasıdır. Buraya gelenler 15 Temmuz ruhunu hissedebilecek, verilen mücadelenin daha ileri anlamalarını anlayacak. Buradaki figürler çok şey ifade ediyor." ifadesini kullandı.

Anıtın üzerindeki figürler ve anlatılmak istenen mesajla ilgili bilgi veren Doğan, "Bu anıt, 'Biz birlikte Türkiye'yiz, birlikte varız.' diyenlerin tablosudur. Ön tarafta da uzun adamın simgesi vardır. O da liderimiz, Cumhurbaşkanımız, bugünlere gelmemizdeki en büyük aktör, 15 Temmuz'un püskürtülmesindeki en büyük gücümüz olan kişinin siluetidir. Allah bu vatan, bu millet, demokrasimiz, devletimiz, cumhuriyetimiz için en ufak katkı sağlayan kim varsa hepsinden razı olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Seramik sanatçısı Cahide Erel ise 20 ton ağırlığında ve 10 metre uzunluğundaki anıtın manevi değerinin herkes için çok büyük olduğunu aktararak, anıtın üzerindeki insan siluetlerinin bir amaç uğrunda tek olmayı ifade ettiğini ve akşamları turkuaz renkleri üzerinde daha farklı bir görünüme büründüğünü anlattı.

Konuşmaların ardından protokol üyelerince anıtın açılış kurdelesi kesildi ve daha sonra İzmit İlçe Müftüsü Musa Bilgiç tarafından şehitler için dua edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :