15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Güney Afrika, Kosova, İsviçre, Gürcistan ve Sudan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika, Kosova, İsviçre, Gürcistan ve Sudan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Güney Afrika'da, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, büyükelçilik binasında düzenlediği basın toplantısıyla 15 Temmuz darbe girişimini anlattı.

Ülgen, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "O gece devletin içine sızan, kendisine 'evren imamı' diyen Fetullah Gülen'in öğrencileri darbe girişiminde bulundu. Darbeciler parlamento binasını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, Milli İstihbarat Teşkilatını, Özel Kuvvetler Karargahını ve onlara direnen Türk milletini bombaladı." dedi.

15 Temmuz gecesinin Türkiye tarihinde unutulmaz bir gece olduğunu vurgulayan Ülgen, "15 Temmuz darbe teşebbüsü, Türk milletinin demokrasiye ve vatanına sahip çıkışının unutulmaz bir simgesi haline gelmiştir. Türk milleti canı pahasına kutsal değerlerini muhafaza etmeye kararlı olduğunu tüm dünyaya göstermiştir." diye konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) okullar, sivil toplum örgütleri, lobiler, medya organları ve şirketleri vasıtasıyla 150'den fazla okulda bulunduğuna dikkati çeken Ülgen, "FETÖ, iyi huylu bir eğitim hareketi değildir, onları sadece barışçıl bir organizasyon olarak düşünmek büyük bir yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

- Kosova

Türkiye'nin Prizren Başkonsolosluğu, "15 Temmuz Ruhu" konulu resim yarışması düzenledi.

Prizren ve Mamuşa'daki ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilerin katıldığı yarışmaya, hem Türkçe hem de Arnavutça dilinde okullara devam eden öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, AA muhabirine, yarışmanın, diğer etkinliklerden farklı olarak, darbe girişimini öğrencilerin gözünden görmek açısından çok önemli ve anlamlı bir etkinlik olduğunu söyledi.

Resimler sayesinde öğrencilerin 15 Temmuz gecesini nasıl algıladıklarını gördüklerini ifade eden Evcit, “Öğrenciler çok da güzel ve anlamlı resimler çizdiler. Ben resmin çok güzel mesajlar verdiğine inanıyorum. Bazen bir resim, bir fotoğraf karesi sözlerin söyleyeceği şeyden çok daha fazla şeyler söyler.” dedi.

Evcit, Prizren Motrat Qiriazi İlk ve Orta Öğretim Okulundan Enes Gjurgjali tarafından çizilen ve birinci olarak seçilen resmin konsolosluk binasının duvarına asıldığını ve dereceye giren diğer öğrencilere de sembolik ödüller verildiğini bildirdi.

- İsviçre

Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında yaşananları yansıtan fotoğraf sergisi İsviçre'nin Cenevre kentinde açıldı.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle, serginin açılışı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir hafta süren etkinlikler yaptıklarını söyledi.

Dicle, FETÖ'nün hain darbe girişiminin gerçek yüzünü anlatmak için İsviçre basınını bilgilendirmeye devam ettiklerini belirterek, "Amacımız 15 Temmuz'u unutturmamak ve bir daha yaşanmasına izin vermemek." dedi.

FETÖ'nün özellikle Avrupa'da daha iyi anlatılması için her türlü imkanı seferber ettiklerinin altını çizen Dicle, AA'nın fotoğraf sergisinin yarın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önündeki meydanda açacaklarını kaydetti.

- Gürcistan

Gürcistan'ın Batum kentindeki Orta Camisi'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında şehitler için Batum Orta Camisi'nde mevlit programı düzenlendi.

Programa Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu yetkilileri, Batum'da yaşayan Türkiye vatandaşları ve Gürcü Müslümanlar katıldı.

Program ardından AA muhabirine konuşan Batı Gürcistan Müftüsü Beglar Kamaşidze, "Bugün Cuma namazı ardından bir yıl önce kardeş Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminde bizim kardeşlerimiz şehit düştü. Onları anmak içim bugün Kur'an-ı Kerim okundu, mevlit okutuldu. Biz hepimiz birlikte dua ettik." ifadesini kullandı.

- Sudan

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Hartum Koordinatörlüğü, El-Nur Camisi'nde, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 1. yılı nedeniyle şehitler için 15 Hatim ve 250 Yasin-i Şerif okuttu.

Program sonunda, Anadolu Ajansı muhabirlerinin 15 Temmuz günü çekmiş olduğu fotoğraflar sergilendi.

TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatan uğruna şehit olanlar için bir araya geldiklerini belirterek, “Hartum’dan şehitlerimize Fatihalar gönderdik. Onlar için dualar ettik. Güzel Türkiyemiz uğruna canını hiç düşünmeden feda edenlere minnettarız. Allah bizlere bir daha o kara günleri yaşatmasın.” diye konuştu.

Güngenci, Sudan’ın 15 Temmuz’da Türkiye hükümetinin yanında durduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Darbe kalkışmasında Sudan halkı ve devleti yanımızda durdu. Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak Türkiye’nin yanında durduklarını belirtti. Bugün de hatim duası yaptığımız bu camiyi bize tahsis ettiler. Yine bir ve beraber olduğumuzu gösterdiler.”



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :