10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

TİM Başkanı Büyükekşi: - "Projelerde yerlilik oranları hedeflenmesi, şartnamelerin bu şekilde hazırlanması, geleceğimiz açısından son derece önemli. Hem enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız hem de yerli üretimde sınırları aşacağız"- ATO Başkanı Baran:- "

ANKARA (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Projelerde yerlilik oranları hedeflenmesi, şartnamelerin bu şekilde hazırlanması, geleceğimiz açısından son derece önemli. Hem enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız hem de yerli üretimde sınırları aşacağız. Bu sayede sadece enerjinin kendisi değil, enerji üretimi için gereken altyapı da ülkemizde oluşturulmuş olacak." dedi.

Büyükekşi, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda (EIF) yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ucuz, güvenilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan gereksiniminin her geçen gün arttığını ancak ülke olarak yenilenebilir enerji kaynakları konusunda diğer ülkelere göre çok avantajlı bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Milli enerji politikası doğrultusundaki projelerle teknoloji transferinin de gerçekleşeceğine dikkati çeken Büyükekşi, "Projelerde yerlilik oranları hedeflenmesi, şartnamelerin bu şekilde hazırlanması, geleceğimiz açısından son derece önemli. Hem enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız hem de yerli üretimde sınırları aşacağız. Bu sayede sadece enerjinin kendisi değil, enerji üretimi için gereken altyapı da ülkemizde oluşturulmuş olacak." diye konuştu.

"Tek kaynağa bağımlı olamayacağımız gibi santrallerin inşasında kullanılan ekipmanı da kendimiz üretebilmeliyiz." diyen Büyükekşi, cari açığın sektörel olarak önemli bir parçasını enerjinin oluşturduğuna işaret etti. Büyükekşi, "Şimdi Enerji Bakanlığımızın proaktif adımları ile cari açığımızın da kademeli azalmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, 2023 hedeflerine; işlenmiş, tasarlanmış, marka değeri yüksek, yenilikçilik düzeyi ileri seviyede ürünlerle ulaşabileceğini anlatan Büyükekşi, şu değerlendirmede bulundu:

"Madenlerin de ham olarak ihraç edilmesi yerine işlenerek katma değeri yüksek hale getirilip ihraç edilmesi çok önemli. Biz de bu ülkenin ihracatçıları olarak diyoruz ki 'elimizi taşın altına koymaya hazırız.' Alın terimizle akıl terimizi birleştirmeye, katma değer üretmeye, ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz. Bu sayede hem ihracatımızı artıracak hem de cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayacağız. İnanıyorum ki sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız öncülüğünde konu ile ilgili bakanlıklarımızın çalışmaları, yakın bir gelecekte milli enerji ve milli maden politikamızın etkinliğini en üst seviyeye çıkaracaktır."

- "Her şeyi devlet yapsın mantığı gerilerde kaldı"

ATO Başkanı Gürsel Baran da Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği büyüme performansına bağlı enerji talebinin her geçen gün arttığına dikkati çekti. Baran, 2023'de enerji tüketiminin iki kat artacağının öngörüldüğünü, bu nedenle 120 milyar dolarlık yeni enerji yatırımına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Enerji ithalatı faturasını düşürmeye yönelik adımlar atıldığını aktaran Baran, "Petrolümüz ve doğalgazımız yok ama güneşimiz, rüzgarımız, jeotermal kaynaklarımız var. Hükümetimiz de hem jeotermal güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji alanında hem de nükleer enerji alanında kararlı adımlar atıyor." dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu aktaran Baran, nükleer enerji santrali projelerinin de devam ettiğini belirtti. "Her şeyi devlet yapsın" mantığının geride kaldığına işaret eden Baran, "Özel sektör olarak bizler de hükümetimizin bu çalışmalarına destek vermek, özellikle yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızı artırmak, kömür başta olmak üzere yerli kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmak durumundayız. Enerji sektörümüz, özel sektörün gayretleriyle büyüyecek." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :