Türkiye’nin Müftüsü Halil Gönenç Hoca'nın sağlığı yerinde

Türkiye’nin Müftüsü Halil Gönenç Hoca'nın sağlığı yerinde

Gece saatlerinde sosyal medyadan yayılan 'Türkiye’nin Müftüsü' olarak tanınan İslam alimi Halil Gönenç Hoca'nın 90 yaşında vefat ettiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Damadı Nezir Demircan, sevindiren açıklamayı yaptı

Ömrü imam, müftü yetiştirmekle geçen 'Türkiye’nin Müftüsü' lakabıyla tanınan Halil Gönenç Hoca'nın vefat ettiği ile ilgili sosyal medyadan yayılan haberlerin gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Halil Gönenç Hoca'ya yakınlığıyla bilinen İhsan Şenocak, sosyal medya hesabından, "Talebesi olmakla şerefyap olduğum Halil Günenç Hocamız hayattadır. Kendisiyle biraz önce görüştüm, vefat haberi doğru değildir. Ehamdülillah ki sağlık durumu iyidir. Allah Teala 90 yaşındaki hocamıza hayırlı ve bereketli ömürler ihsan buyursun, daha çok talebeler yetiştirsin" açıklamasında bulundu.

Halil Gönenç'in Damadı Nezir Demircan ise, "Kayınpederim Halil Günenç Hoca, vefat etmeyip çok şükür sağlığı yerindedir. Tüm dost ve yakınlarına duyurulur" ifadeleriyle sevindiren haberi verdi.

senocak.jpg

 

Halil Gönenç kimdir?

İslâm bilgini, müftü. 1930, Mardin doğumlu Halil Gönenç, medresede yetişti. 12 yaşında Suriye’ye giderek sekiz dokuz yıl kadar M. Latif Amudi’den, Türkiye’de her ikisinin de ismi Abdülvehhab olan hoca efendilerden ve Nurşin’den Şeyh Maşuk Efendi’den ders aldı. Gönenç, Öğrenimi sırasında Sarf, Nahiv, Mantık, Münazara, Belâğât, Kelâm, Fıkıh Usulü ve Fıkıh, Tefsir Usulü ve Tefsir, Hadis Usulü ve Hadis okudu.

Halfeti, Kızıltepe (1959-66), Urfa (1966-76) müftülükleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezinde Fıkıh ve Tefsir hocalığı yaptı. Makalelerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımlayan Gönenç, Türkçe ve Arapça eserleriyle dünya çapında tanınmış âlimlerden. 1992’de Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kendisine fahrî doktorluk payesi verildi.

Halil Gönenç Hoca'nın ömrü imam, müftü yetiştirmekle geçiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Haseki Eğitim Merkezi'nde ilahiyat mezunlarına çeyrek asırdan fazla fıkıh, tefsir, hadis dersleri verdi. Hoca'nın Büyük Şafii İlmihali ise alanında tek örnek. Halil Gönenç Hoca bu nedenle Türkiye'nin Müftüsü olarak anılıyor.

Halil Gönenç Hoca, gece gündüz fetva isteyenlerin, görüş soranların telefonlarına bıkmadan, usanmadan cevap veriyor. 

ESERLERİ:

Büyük Şafiî İlmihal, Günümüz Meselelerine Fetvalar (2 cilt,), Tenvir-ül Kulûb (Arapça), er-Resul (Arapça), er-Risaletü’l-Ahmediyye (Arapça) el-Mucizatü’l-Kur-’aniyye (Arapça), Reidü’ş-Şebal (Arapça), Nesefi Tefsiri Haşiyesi (Arapça), Erbain-i Neveviye Şerhi, İslâmın Sesi, Şafiî Cep İlmihali.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum