Çeşme'ye Türk-Rus Dostluk Parkı Projesi

Çeşme'ye Türk-Rus Dostluk Parkı Projesi

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Aydemir: - "Hayalimiz park ve anıtın 2020 yılında iki ülke liderlerinin katılımıyla açılması"

İZMİR (AA) - Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, Çeşme'de Türk Rus Dostluk Parkı ve Anıtı açılması projesini yeniden başlattıklarını belirterek, anıt ve parkın 1770 Çeşme Deniz Savaşı'nın 250'inci yıl dönümünde açılmasının hedeflendiğini belirtti.

AA muhabirine açıklama yapan Aydemir, Rusya Deniz Konseyi Başkanı Nikolas Orlov'un 2015 yılındaki Çeşme ziyareti ve Çeşme Müzesi'nde açılan Osmanlı-Rus holünü gezisi sonrası iki ülke arasındaki sualtı araştırmalarının geliştirilmesi konusunda görüşme yaptıklarını ifade etti.

Bu kapsamda iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişiminin de amaçlandığını, Çeşme'de bir Türk-Rus Dostluk Parkı ve Anıtı açılmasına karar verildiğini kaydeden Aydemir, "Dışişleri ve İçişleri Bakanlığının bu konudaki yazılarının yanı sıra Çeşme Belediyesinin müsbet yaklaşımıyla 2015 yılında projeye başladık. İlçedeki Karakoli tepesinin bu iş için uygun olduğu belirlendi. Hazineden anıt için yer tahsisi istendi. Ancak bu süreçte Rus uçağının düşürülmesi sonrası proje rafa kalktı. İki ülke arasında ilişkilerin canlanmaya başlamasıyla bu projeyi yeniden gündeme aldık." dedi.

Konuyu hükümete aktardıklarını, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta yapacağı Rusya ziyareti öncesi mesafe kat etmek istediklerini bildiren Aydemir, "Hayalimiz park ve anıtın 2020 yılında iki ülke liderlerinin katılımıyla açılması. Bu proje iki ülke kurumlarının ortaklaşa yürüteceği birçok projenin de ilk adımı olacak. Vakıf olarak, bugüne kadar bilimsel bir sualtı kazısı henüz gerçekleşmemiş Çeşme batıkları konusunda iki ülke üniversitelerinin birlikte çalışacağı bir ortamı yaratmaya çalışıyoruz."

1770 Çeşme Deniz Savaşı sırasında Rus filosuna komuta eden Fyodor Orlov'un 11'inci kuşak torunu olan Rusya Deniz Konseyi Başkanı Nikolas Orlov, 11 Ocak'ta Çeşme'yi ziyaret etmiş, Çeşme Belediyesi ile imzalanan protokolle yapımı Rusya tarafından karşılanmak üzere ilçede dostluk parkı, anıtı ve Çeşme Deniz Savaşı'nı anlatan bir müzenin açılması için çalışma yürütülmesine karar verilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :