Zonguldak'ta termik santral eylemi

Zonguldak'ta termik santral eylemi

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesine kurulacağı öne sürülen termik santral protesto edildi- CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: - "Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre, geçen yıl Türkiye’

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesine kurulacağı belirtilen termik santrale tepki amacıyla eylem düzenlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ve beraberindeki 20 milletvekilinin yanı sıra, ilçe ve belde belediye başkanları, çeşitli sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri ile vatandaşlar, Havuzbaşı Meydanı’nda toplandı.

Cankurtaran, burada yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerde yapılan tüm yatırımlarda önce insan ve doğa sağlığının korunduğunu, aksi halde maliyeti, sosyolojik yapısı ve ekolojisi ile çok daha ağır maliyetlere sebep olduğunu söyledi.

"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre, geçen yıl Türkiye’de hava kirliliğinden 29 bin kişi hayatını kaybetmiştir." diyen Cankurtaran, bunun trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 6 katı olduğunu belirtti.

Cankurtaran, şu görüşleri savundu:

"Yetmedi mi bu kadar insanın sağlığının bozulması, bu kadar insanın ölümü? Daha mı fazla ölüm istiyorsunuz? Ama bilin ki, bizler Cumhuriyet Halk Partililer olarak üyelerimizden en üst yönetime kadar, sonuna kadar, dilimizin yettiği, ayaklarımızın tuttuğu kadar vatandaşımızla olacağız, yurttaşımızın sesi olacağız. Sizler ve bizler, mücadelemizi Kuvayı Milliye’den, sözümüzü birlikteliğimizden, bağımsızlık akdimizi Lozan’dan, kurucu irademizi Mustafa Kemal Atatürk’ten almış bir milletiz. Bizler asla yılmayacağız, direnmeye devam edeceğiz."

- "Hukuki süreci başlatalım"

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu da Kilimli ilçesinde geçen yıl yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının halkın tepkisi nedeniyle yapılamadığını ancak ÇED sürecinin onaylanması için Ankara’da toplantılar yapılmaya devam edildiğini belirtti.

Turpcu, "Burada mevcut 4 adet santralin zararları hesap edilmiyor. En eski teknolojiyle yapılan ve iyileştirme adına hiçbir çalışma yapılmayan bu santrallerin verdiği zararlar büyük boyutlara ulaştı. Üstelik kurulma aşamasında yerli kömür kullanılacak söylemlerine rağmen 3 santralde de ithal kömür kullanılıyor. Tüm bunlara karşın iki firmaya ait termik santralın olduğu beldeye yeni bir santral için ÇED süreci onaylanırsa hukuki süreç başlatalım." diye konuştu.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ise beldelerinde 3 bin 900 megavat gücünde kurulu santraller olduğunu, bin 520 megavat gücünde bir santral daha kurulmasının planlandığını dile getirerek, buna karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini aktardı.

TEMA Vakfı Zonguldak Şubesi Başkanı Berran Aydan ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da "istihdam ve büyüme yalanlarına" aldanmayacaklarını, beldeye santrali kurdurmayacaklarını ifade etti.

Ellerindeki dövizler ve sloganlarla beldeye ek termik santral inşa edilmek istenmesine tepki gösteren eylemciler, daha sonra dağıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :