Zonguldak'ta tarihi hamam kalıntıları bulundu

Zonguldak'ta tarihi hamam kalıntıları bulundu

Ereğli ilçesinde bir inşaatın temelinde Roma dönemine ait olduğu düşünülen hamam kalıntılarına rastlandı

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde iş merkezi yapımı nedeniyle yıkılan Ereğli Belediyesi eski hizmet binasının temelinde Roma dönemine ait hamam kalıntıları bulundu.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada eski hizmet binasının yıkılarak yerine iş merkezi yapılması için başlatılan çalışmaların, zeminde milattan sonra (MS) 300 yıllarına ait hamam kalıntılarının tespit edilmesi üzerine ara verildiğini belirtti.

Anıtlar Yüksek Kurulu ile yapılan görüşmeler ve incelemelerde söz konusu bölgede Roma dönemine ait hamamın bulunduğunu anlatan Uysal, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda tarihi hamamın korunması ve sergilenebilmesi yönünde karar verildi. Anıtlar Yüksek Kurulu ve Safranbolu Bölge Müdürlüğü ile gerekli çalışmaları birlikte yürütüyoruz." dedi.

Hamamın bulunduğu alanın tarihi önemine değinen Uysal, şöyle konuştu:

"Tarihi kalıntıları en iyi şekilde koruyacağız ve gün yüzüne çıkaracağız. Zeminde bulunan MS 300 yıllarına ait olduğu belirtilen hamamı müze haline getireceğiz. Hamamın üzeri de şeffaf ve sağlam bir zemin ile kaplanacak. Binanın üst kısımlarının yapımına da devam edeceğiz. Binaya giren vatandaşlarımız şeffaf zeminden alttaki tarihi eserleri rahatlıkla görebilecekler. Tarihi miraslara büyük önem veriyoruz."

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan da söz konusu alanda yaptığı incelemelerde tarihi hamamın MS 300'lü yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini kaydetti.

Ereğli'ye gemilerle gelenlerin bu hamamda yıkandıktan sonra şehre girişlerine izin verildiği de ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :