Zonguldak'ta madencilerin yer altındaki eylemi

Zonguldak'ta madencilerin yer altındaki eylemi

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, işçilerle bir araya geldi

ZONGULDAK (AA) - Ereğli'deki özel kömür işletmesinde çalışan madencilerin, 60 arkadaşlarının iş akitlerinin feshedildiği gerekçesiyle başlattığı 2 gün süren ocaktan çıkmama eyleminin ardından CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, işletmenin bulunduğu Kandilli Belediye Başkanlığında işçilerle bir araya geldi.

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, yaptığı açıklamada, 800 kişinin çalıştığı işletmenin kapatma kararı almasının ardından 60 kişinin ardından 70 kişinin daha iş çıkışı verildiğini söyledi.

Yetkililerden işletme ile ilgili net cevaplar alamadığını belirten Aydın, "İşletme yetkilileri burayı yılbaşına kadar kapatmayı planladıklarını, 70-100 kişilik gruplar halinde iş çıkışları olacağını söyledi. Sendika bunu işçilere iletti, hatta işçilere, 'biz de bunu kabullendik' dedi. Günah keçisi değil çare aramak istiyoruz, ekmek derdindeyiz. Toplum içindeki intibaları da doğru bir şekilde insanlara yansıtmalıyız" diye konuştu.

Milletvekili Köktürk ise yaşanan süreci büyük bir üzüntü ile takip ettiklerini, kömür üretiminin istihdam ile arttırılması gerektiğini ifade etti. Sorunun ülke genelindeki maden ocaklarında da yaşandığını dile getiren Köktürk, şunları kaydetti:

"Madencinin de yaşama hakkı var. Ölümler oluyor diye 'ocakları kapatıyoruz' diyemezsin. Ocaklarda her türlü güvenlik tedbirlerini alarak, üretimi arttıracak politikaların yaşama geçirilmesi gerekir. Yerin altında 1,3 milyar ton kömür var ama Türkiye'ye başka yerlerden kömür geliyor. Ben işçi ücretlerinin 2 asgari ücretin altında olmaması konusunu doğru buluyorum. Madencilik en ağır iş koludur ve işçilerinin bu kadar riskli iş kolunda insan onuruna yakışır bir maaş alması gerekir. Madencilerin haklarını arttıran düzenlemelerin sonuna kadar yanındayım. Özel sektör burada üretim yapmayacaksa devlet burada sorumluluğu eline almalı."

İş akitleri feshedilen maden işçileri de 2 gün süren ocaktan çıkmama eyleminin sonlanmasının ardından ne yapacaklarını bilemediklerini, kapatma kararı alan özel sektörün yerine maden ocağını devletin değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı