Ziraat odalarından  "elektrik" şikayeti

Ziraat odalarından "elektrik" şikayeti

Elektrik faturalarına yansıyan rakamların afaki derecede olduğu belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Çiftçimizi elektrik çarptı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu düzenledikleri Bayır Diamond otelde düzenlenen basın toplantısı ile yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Özellikle elektrik faturalarına yansıyan rakamların afaki derecede olduğu belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız,  “Çiftçimizi elektrik çarptı” değerlendirmesinde bulundu.  Tarımsal üretimin devamlılığı için enerjinin önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Yağız, özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında yüzde yüzlük bir artışla çiftçilerin çileden çıktığını kaydetti. Başkan Yağız konu ile ilgili şöyle konuştu; “Son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında ve çiftçimize elektrik enerjisi temin eden kurumlardan dolayı çok ciddi şikâyetler gelmektedir. Elektrik faturalarını incelediğimizde görülen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüze varana artışlar görülmektedir. Böyle bir durumda tarımsal üretimin devamlılığı giderek imkânsız hale gelmektedir”dedi.

ENERJİDE ARTAN FİYATLAR

Enerji fiyatlarının, piyasa rakamları ve maliyetler dikkate alınmadan “Ben yaptım oldu” mantığı ile belirlendiğini kaydeden Başkan Yağız, “Elektrik enerji fiyatları bu doğrultuda devam ettiği sürece Konya ovasında yetiştirilen birçok ürünün üretilmesi ekonomik olarak imkânsız hale gelecektir. Üretimin devamlılığı açısından yetkililerin konuya acil çözüm bulmaları gerekmektedir. Farklı ilçelerden temin ettiğimiz geçen yıl ve bu yılın faturalarını kıyasladığımız zaman aynı üründe aynı alanda kullanılan enerjide 2 yıl arasında neredeyse 2 kat fark olduğu gözlemlenmektedir. Fakat hiçbir tarım ürününü satış fiyatında böyle bir artış söz konusu değildir. Bu şartlarda üretimi sürdürmenin bir anlamı kalmamıştır” şeklinde konuştu.  

DAHA BÜYÜK SORUNLAR BOY GÖSTERECEK

Enerji fiyatları ile ilgili yetkililerin açıklamış oldukları rakamlar ile yansıyan rakamlar arasında ciddi tutarsızlıklar bulunduğunu kaydeden Yağız, “EPDK’nın ve enerji tedarikçisi kurumların kamuoyun açıkladığı zam oranları birbirleri ile çelişmektedir. Konya’da acil tedbir alınmalı. Aksi takdirde MEDAŞ ile ilgili daha büyük sorunlar boy gösterecek. Sanki 3 gün faturasının günü geçsin de faturayı ödemesin eklektiğini kesiyim, açma kapama yapsın, arkasından evrakları eksikse yeniden abone yapayım hemen 4 bin TL geçireyim mantığında. Biz üretmek için yaşamak ve ayakta durmak için çalışıyoruz. Tarımsal enerji fiyatlarının reel piyasa dikkate alınarak belirlenmesi, faturalar üzerindeki bizce angarya olan kesintilerin ve açma kapama gibi bedellerin acil olarak kaldırılması, aylık fatura ödenmesinden vazgeçilmesi, fatura ödemesini kullanılan ürünün hasat zamanına göre ayarlanması, Ziraat Odaları olarak talebimizdir. Bu konuşmalarımız umuyoruz ki yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından dikkate alınır ve müjdeli haber bir an önce gelir” ifadelerine yer verdi. “Üretemez hale geldik” ifadelerine yer veren başkanlar, çiftçinin yarasına merhem olabilmek için birlik içerisinde olduklarını belirttiler. Konya’da acil tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken başkanlar,  “Biz bugün Bakan Pakdemirli’den memnun olsaydık zaten burada olmazdık. Beklentilerimize cevap alabilseydik ve karşımızda bir muhatabımız olsaydı basının karşısına çıkmazdık” dedi. Ferit Hepokur-Memleket