Ziraat odaları TMO'nun fındık alımı yapmasını istiyor

Ziraat odaları TMO'nun fındık alımı yapmasını istiyor

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman:- "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bölge milletvekilleri nezdinde TMO'nun piyasaya girmesi için görüşmeler yapıyoruz"

GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) piyasaya girerek fındık alımı yapması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bölge milletvekilleri nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında hayata geçirilen yeni fındık stratejisiyle serbest piyasa uygulamasına geçildiğini anımsattı.

Bugün gelinen noktada uygulamanın piyasada tekelleşmeye neden olduğunu savunan Yaman, "Piyasa şartları ve fiyat belli kesim tarafından belirlenir oldu. Bugün fındık fiyatındaki durum tekelleşmenin bir sonucudur. Bu da üreticimizin zarar etmesine, büyük mağduriyetler yaşamasına yol açıyor" dedi.

Ziraat Odaları olarak üreticiler ile fındığın haklarını koruma adına verdikleri mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Yaman, şunları kaydetti:

"Piyasayı asla birilerinin inisiyatifine bırakacak değiliz. Tekelleşmeye asla müsaade etmeyeceğiz. Mutlaka devletin piyasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz. TMO kanalıyla müdahale alımından yanayız. Bunu sağlamak için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve bölge milletvekilleriyle görüşme halindeyiz. Ziraat odaları olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik ile bu ay bir görüşmemiz olacak. Daha önce Sayın Bakana ifade ettiğimiz TMO kanalıyla müdahale alımı yapılması talebimizi yineleyeceğiz. Bölge milletvekilleriyle de görüşmelerimiz var. Kendilerinden de TMO'nun piyasaya girmesi sürecini hızlandırmaları için çalışmaların hızlandırılması noktasında destek istiyoruz."

Yaman, girişimlerinden sonuç alamamaları durumunda üreticiler olarak açık hava mitingleri düzenleyerek seslerini ilgili yerlere duyurmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :