Ziraat Katılım Bankası Açıldı

Ziraat Katılım Bankası Açıldı

Başbakan Yardımcısı Babacan:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir dönem devletin üvey evlat yerine koyduğu katılım bankacılığının artık devletin bizzat içinde yer aldığı ve sahiplendiği bir sektör haline geldiğini belirterek, bunun içeriye ve dışarıya çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Ziraat Katılım Bankası'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ziraat Katılım Bankası'nın kuruluşunun hem ülke hem Ziraat Bankası hem de finans sektörü için önemli olduğunu ifade etti.

Ziraat Bankası'nın 150 yılı aşan geçmişiyle Türkiye'nin en köklü kurumlarından biri olduğuna işaret eden Babacan, "Aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük bankası ve en yaygın şube ağına sahip bankası. 1863'te memleket sandıkları konseptiyle başlamış, bugün de çiftçilerimizin finansmanında ilk kapı olarak başvurdukları kuruluşumuz. Sadece tarımda değil artık enerjiden turizme ve dış ticarete kadar çok geniş bir alanda Ziraat Bankası faal. Yine Ziraat Bankası, Türkiye'nin en önemli KOBİ bankalarından birisi olmuş durumda" diye konuştu. 

Babacan, faizsiz finans alanında faaliyet gösterecek, ekonomiyi ve reel sektörü finanse edecek Ziraat Katılım'ın Türkiye için çok önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Bir dönem katılım bankacılığının devletin çok da olumlu bakmadığı hatta üvey evlat yerine koyduğu bir sektör olduğunu anlatan Babacan, "Bugün bu açıdan da tarihi bir gün. Katılım bankacılığı artık devletin bizzat içinde yer aldığı ve sahiplendiği bir sektör haline geliyor. Katılım bankacılığının kalıcı olarak Türkiye'de yerleşmesi ve güçlenmesi açısından bu içeriye ve dışarıya çok önemli bir mesaj" dedi.

Ali Babacan, Ziraat Katılım için 2015 yılı sonuna kadar 20 şube 400 personel, 2018 sonuna kadar da 170 şube 2 bin 200 personel hedefi hedefi koyulduğunu aktardı.

 

- "Katılım bankacılığıyla ilgili yapacaklarımızın detaylı yol haritasını ortaya koyduk"

 

Dünyada faizsiz finans sisteminin çok hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Babacan, bütün dünyada 2003 yılında toplam büyüklüğü 200 milyar dolar olan faizsiz finans sisteminin 2014'te 2 trilyon doları aştığını, 2018 sonunda da uluslararası kuruluşların tahminlerine göre 3,4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını dile getirdi. 

Babacan, risk paylaşımının esas alınması, varlığa dayalı olması, tamamen reel ticarete ve yatırıma bağlı bir finansman hereketi olması, spekülasyona kapalı olması, güçlü etik kurallarla iş yapmasının da bu sistemin dünyada gittikçe daha da yaygınlaşmasını beraberinde getirdiğini söyledi. 

Bütün dünyada 2008 küresel krizinden en az etkilenen sektörün İslami finans yani faizsiz finans sistemi olduğunu belirten Babacan, "Risk paylaşımının, varlık bazlı işlemlerin işin tam da merkezinde olması bunun en önemli sebebi. Biz de G20 Başkanı olarak bu yıl faizsiz finans sisteminin dünyada yaygınlaşması için özel bir gündem oluşturduk. En son nisan ayında yaptığımız G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda faizsiz finans sisteminin G20 ülkelerinin tümü tarafından desteklenmesi için özel kararlar aldık" dedi.

Gelecek dönemde katılım bankacılığıyla ilgili yapacaklarının çok detaylı bir yol haritasını da ortaya koyduklarını anlatan Babacan, şöyle devam etti: 

"Bir yandan orta vadeli programımız, bir yandan öncelikli dönüşüm programlarımız önümüzdeki dönemin yol haritasında atılacak adımları takvimleriyle beraber ortaya koymuş durumda. Bir yandan da kira sertifikası çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Hazine öncelik yaptı burada; ilk kira sertifikasını, uluslararası tabiriyle sukuk ihracını gerçekleştirdi. Arkasından da ciddi bir piyasa oluştu. Hem katılım bankalarımız hem de pek çok reel sektör kuruluşumuz artık sukuk ihracıyla finansmanlarını gerçekleştirebiliyorlar."

Babacan, özellikle çiftçilerin ve esnafın sübvansiyonlu kredi kullanımında da katılım bankacılığının çok önemli olacağını vurgulayarak, "Şu anda her ne kadar enflasyonun da altında bir faiz oranıyla çiftçilerimiz, esnafımız kredi imkanına ulaşsa da yine de 'Ben faize hiç bulaşmak istemiyorum' diyen çiftçimiz ve esnafımız, ilk olarak Ziraat Katılım Bankası ile ama onun hemen arkasından da Vakıf ve Halk Katılım ile beraber bu imkanlara da sahip olacak" diye konuştu.

 

- "Ziraat Katılım, ülkemizde katılım bankacılığını büyütmeye geliyor"

 

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise Ziraat Bankası'nın bireysel emeklilik, sigorta, portföy yönetimi, yatırım bankacılığı, leasing ve teknoloji alanlarında hizmet vermekte olduğu finansal iştiraklerine Ziraat Katılım Bankası'nı da eklediğini söyledi. 

Ziraat Finans Kurumu'nun kurulması yönündeki çalışmalarına da devam edeceklerini belirten Aydın, "Önemli bir hususun altını çizmek istiyorum; Ziraat Katılım, var olan pastadan pay almaya gelmiyor. Ziraat Katılım, ülkemizde katılım bankacılığını büyütmeye, finansal sektördeki payını artırmaya geliyor. Ziraat Katılım, yeni bir iş anlayışıyla geliyor, sektöre artı değer katmaya geliyor" diye konuştu.  

Aydın, vizyonuyla katılım bankası kurmaları için kendilerini görevlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, katkılarıyla her zaman yanlarında duran Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, tüm diğer iş ortaklarına Ziraat Katılım'ın kurulmasındaki desteklerinden dolayı teşekkür etti. 

Hüseyin Aydın, "Yeni bankamızın sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

 

- Kamunu ilk katılım bankası

 

Ziraat Katılım Bankası'nın açılış törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın yanı sıra bankacılık sektörün önemli temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kamunu ilk katılım bankası dualar eşliğinde açılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açılış kurdelesini birlikte kesti.  Açılışa vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Genel Müdürlüğü İstanbul'da yer alan bankanın ilk etapta tarihi yarımadada Eminönü'nde Genel Müdürlük binasının giriş katında yer alan şubesi hizmet verecek. 

Kaynak:Haber Kaynağı