Zeytinde Mantar Tehdidi

Zeytinde Mantar Tehdidi

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Kıtay:

SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ve Edremit Körfezi'nde, zeytin ağaçlarında bir çeşit mantar olan halkalı leke hastalığının, sert geçen kışın da etkisiyle yüzde 80'e varan ürün kaybına neden olabileceği bildirildi.

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 2 milyondan fazla zeytin ağacı bulunduğu söyledi.

İlçenin Altınova yolu ve çevresi ile Mutluköy mevkisinde, Edremit Körfezi'nin bazı bölümlerinde bu yıl mantar hastalığının yaygın görüldüğünü belirten Kıtay, bu hastalığın zeytinde gelecek sezon bazı bölgelerde yüzde 80'e ulaşacak, ortalamada ise yüzde 20 civarında verim kaybına yol açmasından endişe duyduklarını kaydetti.

Zeytin halkalı leke hastalığının, üreticilerin zamanında etkin mücadele yapmaması, fazla nem ve yağıştan kaynaklandığını dile getiren Kıtay, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda genelde mayıs ayının sonlarında görünen hastalık, bu yıl mart ve nisanda ortaya çıktı. Ayvalık ve çevresinin yağışlardan fazlasıyla nasibini alması nedeniyle zeytinliklerde henüz taban sularının yüksek olması hastalığın boyutunu artırdı. Ayvalık Ziraat Odası olarak ilçe geneli ile Edremit Körfezi'ndeki bir çok zeytinlik alanda etkin olan hastalıkla ilgili üreticileri bilinçlendirmek için bazı üniversitelerden bölgede araştırılma yapılmasını isteyeceğiz. Bunun yanı sıra ilaçlama aşamasında ekip ve ekipmanlarımızla üyelerimizin hizmetindeyiz. Hastalıkla mücadelede ilaçlamayı tercih eden üreticilerimizin odamıza başvurması halinde bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Ayvalık Ziraat Odası Meclis Başkanı Mehmet Amaç da söz konusu hastalıkta "bakırlı ilaçlar"la mücadelenin önemine işaret etti.

Hastalığın yayılmasının önlenmesi gerektiğini belirten Amaç, önlem alınmaması durumunda ağaçlardan bir tek zeytin bile alınamayacağına dikkati çekti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, bölgede kış aylarında şiddetli soğuk ve don yaşandığını ifade ederek, bu durumun hastalığın etkisini yükselttiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı