Zeytinburnu'ndaki patlama davası

Zeytinburnu'ndaki patlama davası

Bir ambalaj atölyesinde 3 kişinin ölümü ve 4 kişinin yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili 4 sanığın yargılandığı davayla, 3 zabıta memuru hakkında ''taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan

Zeytinburnu'ndaki bir ambalaj atölyesinde meydana gelen ve 3 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili 4 sanığın yargılandığı davayla, 3 zabıta memuru hakkında ''taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan ek iddianame birleştirildi.

Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Bülent Kalaycı, Faruk Kandova ile müştekiler Cesur Kılıç ve Nurcan Kılıç katıldı.

Duruşmada, tanık olarak dinlenen Hakan Türkkan, patlamada hayatını kaybeden Kader Kılıç'ın nişanlısının ağabeyi olduğunu, patlamayı duyup gittiği olay yerinde kendisine içeride kimsenin olmadığının söylenildiğini belirtti.

Tanık Türkkan, şüpheli Faruk Kandova'ya Kader Kılıç'ı sorduğunda, "hastaneye kaldırıldı" cevabını aldığını anlatarak, şunları söyledi:

''Kader'i bulmak için hastane hastane gezdik ancak bulamadık. Tekrar olay yerine gittim. Faruk Kandova, bana iş yerinin içerisinde kimsenin olmadığını söyledi. İtfaiye, söndürme çalışması yapıyordu. İtfaiye amiri, içeride kimsenin olmadığını söyledi. Israrımız üzerine itfaiye görevlileri patlamanın meydana geldiği dükkana girdi. Ben de girdim. Dükkanın ikinci kısmında Kader Kılıç'ı yanık bir vaziyette bulduk. Ölmüştü. Kanaatime göre patlamanın hemen sonrasında olaya müdahale edilebilseydi Kader Kılıç'ın kurtulabileceğini düşünüyorum. İçeride kimsenin olmadığı şeklindeki yanlış bilgilendirme üzerine gecikmeler olmuştur. Kurtarılabilirdi.''

Mahkeme heyeti başkanı Metin Özkan, davaya konu olayla ilgili hazırlanan ek iddianamenin mahkemeye gönderildiğini ve görülen davayla bu iddianamenin birleştirilmesine karar verildiğini aktardı.

Başkan Özkan tarafından okunan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Belediyesi'nin soruşturma aşamasında dosyaya gönderdiği yazıda, işletmeyle ilgili belediyeye herhangi bir ruhsat başvurusu yapılmadığı, söz konusu yerin açılma ve kapanmasıyla ilgili bir belge bulunmadığının belirtildiği aktarıldı.

Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamede, belediye görevlilerinin olayda tali kusurlu olduğu, soruşturma aşamasında Zeytinburnu Belediyesi görevlileri hakkındaki soruşturmanın ayrıldığı, Zeytinburnu Kaymakamlığı'ndan alınan soruşturma izni sonrası üç zabıta görevlisinin ifadelerinin alındığı kaydedildi.

İddianamede, zabıta müdürü Mühlis Bakırtaş ile zabıta memurları Hüseyin Şakar ve İbrahim Çoban hakkında, ruhsatsız iş yerinin tespit edilmediği ve iş yerini denetlemedikleri gerekçesiyle soruşturma izni verildiği belirtilerek, 3 sanığın "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mahkeme heyeti, birleşen dosyadaki sanıklar Hüseyin Şakar, Muhlis Bakırtaş ve İbrahim Çoban'a duruşmaya çağrı kağıdı çıkartılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi'nde 12 Temmuz'da ambalaj atölyesinde meydana gelen patlamada işçiler Kader Kılıç ve Uğur Çokgülenler ile müşteri Eda Can'ın hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı.

İddianamede, iş yerinde ''Maxi Ambalaj'' isimli kuruluşun faaliyet gösterdiği, ticaret sicilinde İzonak Ambalaj Tekstil Paz. Nak. İnş. San. Ticaret LTD. adıyla kayıtlı olduğu ve ruhsatsız çalışıldığı ifade edilerek, ''Kayıtlarda iş yerinin şüpheli Bülent Kalaycı adına olduğu ancak esasen firmanın Faruk Kandova'ya ait olup, fiilen de bu kişinin işlettiği anlaşılmıştır'' denildi.

Otopsi raporuna göre Eda Can'ın ölümünün yanık ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği, Kader Kılıç ve Uğur Çokgülenler'in ise karbonmonoksit zehirlenmesi ve dumandan boğulma sonucu öldüklerinin anlatıldığı iddianamede, binanın kullanım hakkı sahibi olan şüpheli Melahat Akıllı ve patlamanın olduğu iş yerine "foam" isimli ambalaj malzemesini satan iş yeri yetkilisi şüpheli İbrahim Kuraloğlu hakkında da kamu davası açılması yoluna gidildiği kaydedildi.

İddianamede, şüpheliler Bülent Kalaycı, Faruk Kandova, Melahat Akıllı ve İbrahim Kuraloğlu hakkında, ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'' suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı