"Zeytinburnu 5 yılda yüzde 112 değer kazanacak"

"Zeytinburnu 5 yılda yüzde 112 değer kazanacak"

Zeytinburnu Belediyesince EPOS ve REIDIN araştırma şirketlerine hazırlatılan raporlarda, ilçede gayrimenkul fiyatlarının 5 yılda yüzde 112 değer kazanacağı tahminine yer veriliyor

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesince EPOS ve REIDIN araştırma şirketlerine hazırlatılan bağımsız gayrimenkul raporlarına göre, Zeytinburnu'nda gayrimenkul fiyatlarının 5 yılda yüzde 112 değer kazanacağı tahmin ediliyor.

Raporlara göre, İstanbul'da bugüne kadar deri fabrikaları, tekstil atölyeleri, Demirciler Çarşısı ve Nakliyeciler Sitesi gibi merkezleriyle adından söz ettiren Zeytinburnu büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. İlçe, E-5 Karayolu, Avrasya Tüneli, mevcut ve planlanan raylı sistemleriyle ulaşımda avantajlı bir konuma geldi.

Uzmanların Londra ve Barselona benzeri bir gelişim göstereceğini öngördükleri Zeytinburnu'nda, gayrimenkul fiyatlarının 5 yılda yüzde 112 değer kazanacağı tahmin ediliyor.

Raporların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu'nun, Tarihi Yarımada'nın hemen yanı başında yer almasına karşın geçmişte İstanbul'un avantajlarını kullanamadığını söyledi.

Aydın, ilk seçim kampanyasında Zeytinburnu'na kentsel dönüşüm yapacakları vaadinde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"O zaman burada yaşayanların hemen hemen yüzde 70'i kendi dairesinde ya da annesinin, babasının, bir yakınının dairesinde kira vermeden oturuyordu. 'Satmayın, Zeytinburnu değerlenecek, hem de çok değerlenecek, çevresine göre çok ama çok kazandıracak' demiştim. Hakikaten gerçekleşmiş oldu. Hem yerel politikalar hem de merkezi yönetimin ortaya koyduğu politikalarla Türkiye büyüdü, özelde İstanbul daha da büyüdü ama Zeytinburnu İstanbul ortalamasından daha da bir büyüdü. Buradaki insanların ellerindeki gayrimenkullerin değeri çevreye göre inanılmaz değer kazandı. Gayrimenkul noktasında Zeytinburnu'na yatırım yapan kesinlikle çevre ilçelere göre çok daha karlı olacak. Trend normal devam ederse Türkiye koşullarında, Türkiye büyürken, İstanbul büyürken, İstanbullu kazanırken, Zeytinburnu'na yatırım yapan çok daha fazla kazanacak. Bana göre Zeytinburnu'nda en çok kazandıracak bölge sahil bandı."

Aydın, bir gazetecinin sorusu üzerine, 2018'de tramvayın yer altına alınacağını bildirdi.


- "Zeytinburnu, İstanbul'da en çok değerlenen 5'inci ilçe"


Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Erol da 2013-2015 döneminde Türkiye genelinde konut fiyatlarının yıllık ortalama yüzde 14-22 arasında arttığını, İstanbul'daki konut fiyatlarının ise yüzde 19-23,5 arasında yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'da 2010-2015 dönemindeki toplam konut fiyat artışı nominal olarak yüzde 118, enflasyondan arındırılmış hali ile yüzde 63,3 oldu. Emsallerine göre yarı yarıya daha ucuz olan Zeytinburnu'nda önümüzdeki dönemde de fiyat artışının aynı hızla devam etmesi bekleniyor. Zeytinburnu, İstanbul'da en çok değerlenen 5'inci ilçe. Yapı ruhsatları, yapı kullanma izin belgesi ve konut satış sayılarına baktığımızda, Zeytinburnu konut piyasasının oldukça önemli büyüme potansiyeline sahip olduğunu görmekteyiz."

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen ise Tarihi Yarımada'ya yakınlığı, boydan boya sahil bandı ve toplu ulaşım ağlarının merkezinde yer almasının Zeytinburnu'nun en önemli avantajlarını oluşturduğunu kaydetti.

Hepşen, şöyle devam etti:

"İlçede konut fiyatlarının 5 yılda yüzde 152 arttığını görüyoruz. Son bir yıldaki değişim ise yüzde 18. Bu artış oranlarına rağmen Zeytinburnu'nda emlak fiyatları komşu Bakırköy'ün sahil bandına oranla neredeyse yarı yarıya daha ucuz. Yakın bölgedeki emsal projelere göre Zeytinburnu'nda metrekare birim fiyatlarının çok daha uygun olmasını önemli bir fırsat olarak görüyorum. 5 yıl içinde Avrasya Tüneli, metro istasyonu, Zeyport Limanı gibi altyapı projeleri tamamlandığında, Zeytinburnu genelinde bugün ortalama 3 bin 400 TL olan birim metrekare fiyatları 5 yıl sonra yüzde 112 artış ile 7 bin 200 TL'ye ulaşacak. Zeytinburnu'nun sahil bandında ise hala 16 bin TL olan rakam, yüzde 108 artış ile 33 bin TL'ye çıkacak."

Hepşen, Avrupa yakasında 19 yıl olan konut amortisman süresinin Zeytinburnu'nda 15 yıl olduğunu söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özdemir Sönmez, dünya kentlerinde yaşanan gelişmeler paralelinde İstanbul'un da değiştiğini, bu değişimde Zeytinburnu'nun avantajları ile öne çıktığını söyledi.

Zeytinburnu'nun, Barselona ve Londra gibi kentlerde yenilenerek öne çıkan yeni merkezler ile aynı avantajlara sahip olduğunu belirten Sönmez, ilçenin yakın gelecekte İstanbul'un en prestijli yerleşim yerlerinden biri olacağını savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :