Zeki Oğuz’a dostlarından vefa

Zeki Oğuz’a dostlarından vefa

Selçukya Kültür Sanat Derneği Gazeteci Yazar Zeki Oğuz’a vefa örneği göstererek sanat hayatının 51. Yılında teşekkür plaketi takdim etti.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında; Araştırmacı Gazeteci Yazar Zeki Oğuz'un 51 yıllık sanat hayatında Türk Kültürüne ve Türk edebiyatına sayısız eserler kazandırdığını söyleyerek onu dostlarının deyimi ile “Gezgin Yürek” ifadesi ile kürsüye davet etti.

zeki-oguz’a-dostlarindan--(1).jpg

Oğuz konuşmasına “Bu vefa örneğinden dolayı Selçukya Kültür Sanat Derneği’ne çok teşekkür ediyorum” dedi. Zeki Oğuz, Tatköy’ün 70 yılına kadar Konya’nın en yakın, ama modernleşmeye en uzak köyü olduğunu belirterek hayatıyla ilgili şunları dile getirdi; “Bizim çocukluğumuz zor şartlarda geçti. Ama o zor şartlar çok zengin bir çocukluk yarattı bize. Benim kültürümün temeli de o çocukluk yıllarına dayanır. Yaşlı ninelerimiz bize masal anlatırlardı. Dedelerimizden savaş anılarını dinlerdik. Yurt ve toprak sevgisini onlardan öğrendik. Kültürümüzün temelini o bilge insanlar verdi. Öğretmenim İvriz Köy Enstitüsü mezunuydu. Kitap ve okuma sevgisini bana o kazandırdı. Şimdiki öğretmenlerin ise köyle, köylüyle hiç ilgileri yok. Bizim çocukluk dönemimizde ise köyün öğretmeni, hocası ve ileri gelenleri bir aradaydı. Köyün ne derdi varsa birlikte çözmeye çalışırlardı. Sille yolunda birlik kiremit fabrikasında çalışıyordum. Zor bir iş olduğu için o amele kıyafetiyle birlikte ben daha iyi bir iş bulacağım ümidiyle çarşıya geldim. Avukatlar sokağında Yeni Konya Gazetesi’nin tabelasını gördüm. Sille çarıkları ve amele kıyafetimle çıktım. Veysel Serçe diye bir genel yayın müdürü vardı. O yıllarda da tüm gazeteler Yeni Konya diye ortak çıkıyorlardı. ‘Ben muhabir olmak istiyorum’ dedim. Serçe bana bir kalem ve kâğıt verdi. ‘Bir haber yaz gel bakalım’ dedi. Haberi yazıp geldim. ‘İşe başla, 1 ay deneme süren var. Ondan sonra devam edeceksin’ dedi. Devam ettim ve kalemi küstürmemek adına hâlâ yazmaya devam ediyorum” dedi.

zeki-oguz’a-dostlarindan--(3).jpg

ŞAİRLER ŞİİR OKUDU

Elife Mısral’ın okuduğu Zeki Oğuz şiirleri ile renk kattığı gecede, sanatçının yakın dostu Bayram Sarıtaş, Çalı Dergisi için yıllar önce yaptığı bir konuşmayı okuyarak sürpriz yaptı. Aziz Ayva ve Ahmet Göğercin de Zeki Oğuzla ilgili anılarını anlattı. Oğuz’un dostları tarafından hazırlanan slaytların izlenmesinden sonra, Konya’nın renkli siması Mustafa Remzi Samancı da sanatçıya yazdığı akrostişli bir şiiri hediye ederek okudu.  Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat “Sanat hayatının 51. Yılında Konya’nın yetiştirdiği değerli isimlerden Zeki Oğuz’u tarif etmek çok zor ama benim gönlümde karar kılan tarif, O sessiz bir Anadolu türküsüdür. İddiasız, abartısız ama öyle içten öyle yanık ki duyan herkesi kendine doğru çeker. Bu yüzden farklı görüşten, birçok insan adeta onun dizinin dibinde toplanır. Birbiri ile tanışır kaynaşır” dedi. Kültür ve sanat camiasından bir çok ünlü isim ve Oğuz ailesinin büyük ilgi gösterdiği program, Prof. Dr. Alaattin Aköz ve Ahmet Kuş tarafından Zeki Oğuz'a  günün anısına plaket takdim etmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

zeki-oguz’a-dostlarindan--(4).jpg

Etiketler :