Zekat verene vergi indirimi

Zekat verene vergi indirimi

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, TBMM ve Hükümet’e anlamlı bir çağrı geldi.

Diyanet, İslam’ın şartlarından olan zekâtın özendirilmesi ve teşvik edilmesi için zekât olarak verilen miktara vergi indirimi uygulanmasını önerdi. Memleket'e konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı, "fetvaların hepsini güncel hale getirmek zorundayız. müslümanın istediği bu" şeklinde konuştu.

8305e549-22d0-408d-857b-1e889e07dfbe_800x450.jpg

ZEKAT TEŞVİK EDİLECEK

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş tarafından “Eğitim yardımlarına uygulanan vergi indiriminin, zekat için de uygulanması yerinde bir karar olur. Bu konuda dinen bir sakınca da yoktur. Gıda Bankacılığı kanalıyla verilecek zekata vergi indirimi uygulanması, zekatın özendirilmesi ve teşvik edilmesini de sağlar”  denilerek hükümete verilen öneri birçok kesimden olumlu tepki aldı.

KOPYALA YAPIŞTIR FETVADAN VAZGEÇMELİYİZ

Konuyu Memleket'e değerlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı da "Kurul olarak sadece eski fetvaları kopyala yapıştır yapıp gündeme iletmekten ziyade fetvaların hepsini güncel hale getirmek zorundayız. Müslümanın istediği bu, ihtiyaçları bu. Zekat konusunda da müslüman olarak hem devlete vergimizi veriyoruz hem zekat veriyoruz. Bu şekilde devletle içselleştirerek yapmış olduğumuz mali ibadetleri de daha güncel hale getirmek de aslında çok iyi bir fikir. Yani kurul başkanımız Ekrem Keleş hocamızın bu teklifini bir vatandaş olarak da çok yerinde buluyorum. İnşallah hükümetimiz de devletimiz de bunun üzerinde çalışır, güzel bir iş çıkartır." diye konuştu.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Edinilen bilgilere göre bu sistem hükümet tarafından kabul görür ve faaliyete geçerse zekat kabul edecek kurum ya da kuruluşlar belirlenirken bir de gıda bankacılığı oluşturulacak. Diyanet’in ‘Gıda Bankacılığı’ konusundaki değerlendirmesinde ise sistemin hangi şartlarda dine uygun olacağı şu ifadelerle belirtildi:

- Bizzat kişiye verilmeli.

- Gıda Bankası yardım kabul ederken zekâtları, genel yardım bağışlarına dâhil etmeden ayrı bir kalemde toplamalı.

- Yardım talebi isteyenlerin şartları incelenmeli.

- Zekât verecek kişi sürekli denetlenmeli.

DEKONT ALINACAK

Eğer bu öneri hayata geçirilirse, dinen zekat vermekle yükümlü olan kişiler, Gıda Bankacılığı veya zekat toplama izni bulunan kurum ya da kuruluşlar kanalıyla yaptıkları bağışı gösteren makbuz veya dekont alacaklar. Belgelendirilen bu miktar daha sonra vergiden düşülecek.

 

M. Ali Elmacı-Memleket