Zazaca divan yayımlandı

Zazaca divan yayımlandı

Bingöl Üniversitesinde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Beki'nin kaleme aldığı "Çapakçur Divanı" adlı eserde 133 şiire yer verildi

BİNGÖL (AA) - Bingöl Üniversitesi tarafından, öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdulaziz Beki'nin kaleme aldığı 133 şiirden oluşan Zazaca "Çapakçur Divanı" yayımlandı.

İslam hukukçusu da olan Beki, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri'de görevde bulunduğu dönemde yazmaya başladığı şiirlerine Bingöl'de devam ettiğini bildirdi.

Zazaca'nın yok olma tehlikesi altındaki diller arasında sayıldığını belirten Prof. Dr. Beki, bu konuda bir çalışma yapmak istediğini anlattı.

Abdulaziz Beki, şöyle konuştu:

"Öyle 'bir divan yazalım' diye bir düşüncemiz pek yoktu. Farklı farklı şeyler yazdık, zamanla bir araya getirdik. Bir de Bingöl Üniversitesinde Zazaca yüksek lisans programı var. İlk senede 50 kişi alınacaktı, 500 kişi müracaat etmişti, ilgi çoktu. Bu alanda elimizde neredeyse hiç kitap yok. Arapça gramerine dayanarak, Zazaca gramerini hazırladık. Gramer tahlili yaparken, kural olarak Zazaca'nın birçok dilden daha gelişmiş ve zengin olduğunun farkına vardık. Yazdığım bütün şiirleri bir araya getirerek, bir sisteme tabi tutup eser haline getirdik."

"Çapakçur Divanı" editörü ve Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Murat Varol da divanın 10 yıllık bir çalışmanın eseri olduğunu belirtti.

Beki'nin, şiirlerini Zazaca için önceki dönemlerde kullanılan Arap alfabesiyle yazdığı bilgisini de veren Varol, "Arap alfabesi ile yazılan bu şiirlerin hem Latin harflerine transkripsiyonu yapılmış hem de yeniden düzenlenmiştir. Bu eserin en önemli özelliklerinden biri, yayımlanan Zazaca klasik eserler arasında 'ilk divan' olarak görülmektedir" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı