Zambiya liderlerinden "uzlaşma" adımı

Zambiya liderlerinden "uzlaşma" adımı

Devlet Başkanı Lungu ile nisan ayından bu yana tutuklu bulunan ana muhalefet partisi lideri Hichilema'nın uzlaşma kararı aldığı duyuruldu

JOHANNESBURG (AA) - Zambiya Devlet Başkanı Edgar Lungu ile geçen nisan ayından bu yana "vatana ihanet" suçlaması ile tutuklu bulunan ana muhalefet partisi lideri Hakainde Hichilema'nın uzlaşma ve diyalog kurma kararı aldığı bildirildi.

Ülkede ziyaretlerde bulunan İngiliz Millet Topluluğu (Commonwealth) Genel Sekreteri Patricia Scotland, yaptığı açıklamada, iki liderle de görüştüğünü söyledi.

Scotland, "Önümüzdeki günlerde İngiliz Milletler Topluluğu Genel Sekreterliği iki lider arasında uzlaşmayı sağlamak için ara bulucu atayacak ve liderler bir araya gelerek uzlaşma ve diyalog kuracak." dedi.

Görüşmeler sırasında iki lider ile anayasanın tekrar gözden geçirilmesi konularını ele aldıklarını belirten Scotland, Lungu ile Hichilema'nın anayasa başta olmak üzere seçim yasasını Commonwealth standartlarına uygun hale getirmek için çalışacağını aktardı.

Avrupa Birliği (AB), geçen mayıs ayında, tutuklu bulunan muhalefet liderinin salıverilmesini istemiş ancak Zambiya hükümeti bu talebi reddetmişti.

Devlet Başkanı Yardımcısı Amos Chanda ise düzenlediği basın toplantısında, Zambiya'nın egemen bir devlet olduğunu vurgulamış, AB'nin tutuklu muhalefet liderinin serbest bırakılması çağrısını reddettiklerini açıklamıştı.

Muhalefet liderinin tutuklanması ile başlayan protesto gösterileri ile ülke genelinde artan kundaklama ve sabotaj eylemleri nedeniyle geçen ay başında ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

- Hichilema'yı cezaevine götüren süreç

Zambiya'da 11 Ağustos 2016'da yapılan seçimlerde iktidardaki Yurtsever Cephenin (PF) lideri Edgar Lungu, oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti.

Oyların yüzde 47,6'sını alan UPND lideri Hakainde Hichilema, seçime hile karıştırıldığını savunarak sonuçlara itiraz etmişti. Hichilema'nın Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz 5 Eylül 2016'da reddedilmişti.

Ülkenin batısında düzenlenen geleneksel törende Devlet Başkanı Lungu'nun konvoyunun geçişini kendi araç konvoyuyla engellediği iddia edilen Hichilema, bu olaydan birkaç gün sonra 11 Nisan'da "vatana ihanet" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Hichilema başkent Lusaka'ya yakın bir bölgede yer alan yüksek güvenlikli hapishanede halen tutuklu bulunuyor.

Zambiya yasalarına göre "vatana ihanet" suçu idamla cezalandırılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :