Zaman yönetimi

Zaman insanın en önemli değeri... Geri getirilemeyen, en ama en önemli hazinesi. Zamanı yönetebilen kişi, boşa vakit geçirmeyen insan, hem hayatta çok başarılı, hem de hayatı dolu dolu yaşar. Ayrıca zamanı planlayan hızlı hareket etmediği için, hızlı hareket eden insanlara göre, hayatından daha çok zevk alır. Başarılı zaman denetimi için yirmi  basamak var ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. 21 yıllık özel sektör tecrübem ve eğitim seminerlerinden aldığım bilgiler doğrultusunda çıkardığım 20 altın kural. Lütfen kendinize, çocuklarımıza, öğrencilerinize ve çalışanlarınıza, kısacası herkese anlatın, uygulayın ve başarın…

İŞTE 20 ALTIN KURAL

1. Hedefinizi belirleyiniz, bunları yazıya dökünüz ve sonra önceliklerine göre, sıraya koyunuz. Sizin için yaşamınızda ya da o gün nelerin en önemli olduğundan mutlaka  emin olun. Önce o işi halledin.

2. Hedefinizin üzerinde odaklaşın, etkinliklerinizin değil. En önemli etkinliklerinizin size hedeflerinize ulaşmada en yararlı olanları olduğunu göreceksiniz…

3. Her gün için temel bir hedef belirleyin ve ona ulaşın.

4. Zamanınızı nasıl kullandığınızı analiz edin. Kötü alışkanlıklarınız varsa yaşamınızdan atın.

5. Hedeflerinize ulaşmak için, yaptığınız her şeyi analiz edin. Ne yaptığınızı, ne zaman yaptığınızı, neden yaptığınızı tespit edin. Kendinize şunu sorun: Bunu yapmasaydım ne olurdu? Eğer yanıtınız "hiçbir şey olmazdı", olursa, yaptığınız şeyi durdurun.

6. Her hafta yaşantınızdan boş yer kaplayan bir şeyi atın.

7. Zamanınızı planlayın. En kötü plan plansızlıktan iyidir. Her hafta için bir plan yapın. Kendi kendinize şunu sorun: Bu hafta sonuna kadar neyi-neleri tamamlamayı ümit diyorsun ve bu sonuca ulaşmak için neler yapmaya ihtiyacın var?

8. Mutlaka ajandanız olsun. Her gün için yapılması gerekenleri liste yapın. Bu listenin, günlük hedefleri, öncelikleri, yaklaşık ne kadar zaman alacağından emin olun. Rast gele etkinliklere yer vermeyin.

9. En önemli şeyleri tamamlayabileceğinizden emin olacak şekilde zamanınızı her gün programlayınız, beklenmedik beklentilerin de karşınıza çıkacağından, belirli boşluklar bırakın mutlaka; sevdiğiniz bir dost gelir ve kahve içmek ister. Emin olunuz.

10. Biliniz ki çalışma gününün ilk saatleri en verimli olanıdır.

11. Yapacağınız her bir iş için zaman sınırları oluşturun.(Örn 09-10 arası banka gibi.)

12. Bir işi bir kerede en doğru biçimiyle yapın ki, daha sonra tekrar o iş için zaman harcamak zorunda kalmayın.

13. Yaşamınızdan tekrar tekrar olan yakınmaları, sızlanmaları atın. Neden bazı şeylerin yanlış gittiğini belirleyin. Sonunda tepki vermek yerine, önceden önlem almayı öğrenin ki hayattan tat alın

14. Günün sessiz bir zaman aralığını en önemli işinizi yapmak için sabitleştirin.

15. Başladığınızı bitirme alışkanlığınızı geliştirin. Bir şeyden bir başka şeye atlamayın, ardınızda birçok yarım kalmış iş bırakmayın.

16. Ertelemeyin, geciktirmeyin, ağırdan almayı yenin. Onu şimdi öğrenin.

17. Daha iyi zaman yönetimini günlük alışkanlık edinin. Hedeflerinizi oluşturun, öncelikle yapmanız gerekenleri belirleyin. İlk şeyi ilk önce yapın. Programlanmamış bir şeyi yapmaya doğru olan iç dürtünüze direnin.

18. Çok önemli şeyleri yapmanız gereken durumlarda, daha az önemli olanların üzerinde asla zaman harcamayın.

19. Kendiniz için zaman ayırın, (hayal kurmaya, rahatlamaya, ibadete, spora, ailenize ve yaşamaya.)

20. Size has biz zaman felsefesi geliştirin, zaman sizce ne anlama geliyor ve zamanın sizin yaşamınızla nasıl bir bağlantısı var. Kendinize mutlaka sorun ve cevabını arayın.

***

Hoşça sağlıcakla kalın, ama en önemlisi zamanı doğru kullanan, adam gibi adam kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum