YYÜ'deki yabancı öğrenciler gecede buluştu

YYÜ'deki yabancı öğrenciler gecede buluştu

YYÜ'de 17 farklı ülkeden 200'ün üzerinde lisansüstü eğitim gören öğrenci, düzenlenen gecede bir araya geldi

VAN (AA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ), eğitim  gören 17 farklı ülkeden 200'ün üzerinde lisansüstü öğrenci, gecede bir araya geldi.

YYÜ'de, üç yıl önce Mevlana Programı ve ikili anlaşmalarla çok sayıda yabancı uyruklu öğrencinin Türkiye'de eğitim görmesinin önü açıldı.

Aralarında bölge ülkeleri Suriye, İran, Irak'tan yoğun olmak üzere İngiltere, Güney Kore, Azerbaycan gibi 17 farklı ülkeden lisansüstü eğitime başvuran 207 öğrenci, rektörlüğün düzenlediği tanışma gecesinde bir araya geldi.

Türkçe, Kürtçe, Farsça şarkılar eşliğinde halay çekerek eğlenen öğrenciler, gece sayesinde kendi ülkelerini tanıtma fırsatı da buldu.

Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BBAUM) Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, son üç yıldır komşu ülkelerden lisans üstü öğrenci alımıyla ilgili ciddi bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Çelik, "İkinci dönem için yarından itibaren ilana çıkıyoruz. Yine çok yoğun bir talep var. Bu yıl ilan yaptığımız ülkelerin sayısını da arttırdık" şeklinde konuştu. 

Çelik, yakın zamanda bir ekibin Azerbaycan ve Gürcistan'a gideceğini, oradaki üniversitelerle de anlaşmalar yapmayı planladıklarını vurguladı.

-Kuzey Iraklı çift, YYÜ'de lisans üstü eğitim alıyor   

Kuzey Iraklı Abdullah Bahram Hıdır, eşi ve iki çocuğuyla Hevler'den Van'a geldiğini ve YYÜ İlahiyat Fakültesi İslami Hukuk üzerine lisansüstü eğitim gördüğünü ifade etti.

Üniversite yönetimine, hocalarına teşekkür eden Hıdır, Van ve bölge insanının kendilerini ülkelerinden uzakta hissettirmediğini söyledi.

Diş Hekimliği Fakültesinde lisansüstü eğitim gördüğünü ifade eden Lana Bahram Hıdır ise "Van çok güzel bir şehir ve bize yabancı bir yer gibi gelmiyor. Üniversitemiz ile ülkemiz üniversiteleri arasında imzalanan anlaşma bizim için çok önemli. Bizim için bir fırsat oldu. İnternetten araştırma yaptığımızda eşimle okuyabileceğimiz tek yeri bulduk" diye konuştu.

Konuşmasını Kürtçe yapan Raşit İslam da İslami Hukuk üzerine lisans üstü eğitim almak üzere YYÜ'ye geldiğini ifade ederek, kendilerine verilen fırsattan dolayı üniversite yönetimine teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı