Yüzyılın sporcusu Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Yüzyılın sporcusu Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitiren “Cep Herkülü” lakaplı efsane halterci Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

cep-herkulu.jpg

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı. "Yüzyılın sporcusu" olarak nitelendirilen Naim Süleymanoğlu için Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Fatih Camisi'nde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Tören öncesinde Naim Süleymanoğlu'nun ailesi ve yakınları taziyeleri kabul etti. 

efsane-3.jpg

efsane.jpg

BAŞBAKAN YILDIRIM DA KATILDI

Cenaze namazına, Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra, TBMM Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Aysever, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, milletvekilleri ile siyaset ve iş dünyasından birçok isim katıldı. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Halil Mutlu'nun yanı sıra spor dünyasından çok sayıda kişi de cenazede yer aldı.

efsane-2.jpg

BULGAR BASINI DA TAKİP ETTİ

Naim Süleymanoğlu'nu son yolculuğunda çok sayıda vatandaş da yalnız bırakmadı. 

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar da tabuta omuz vererek, Süleymanoğlu'nun naaşını cenaze aracına kadar taşıdı. Süleymanoğlu'nun doğduğu Bulgaristan'dan da basın mensupları cenaze törenini takip etti. 

efsane-4.jpg

lenodis.jpg

TABUTU TÜRK BAYRAĞINA SARILDI

Türk bayrağına sarılı Süleymanoğlu'nun tabutunun üstünde karanfiller yer aldı.

Tabut önünde genç milli halterci Şafak Keskin, Naim Süleymanoğlu'nun milli takım formasıyla altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilen ve üzerinde "Kalbimizdesin" yazısının yer aldığı çerçeveli fotoğrafını tuttu. 

efsane-5.jpg

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Cenaze namazı sırasında Fatih Camisi içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri uygulandı. Cami çevresindeki yollar araç trafiğine kapatılırken, girişlerde kontrol noktaları kuruldu. Cenazeye katılanlar tek tek aranarak cami avlusuna alındı.

efsane-6.jpg

EDİRNEKAPI MEZARLIĞI'NDA TOPRAĞA VERİLDİ

"Yüzyılın sporcusu" Süleymanoğlu'nun naaşı, Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarlıktaki cenaze törenine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Naim Süleymanoğlu'nun ailesi ve yakınlarıyla, çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

 

 

 

---

LEONİDİS TABUTUNU ÖPTÜ

Cep Herkülü" lakaplı eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılan Yunan rakibi Valerios Leonidis, Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ünlü halterciye veda etti.    50 yaşında hayatını kaybeden eski milli halterci Naim Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenleniyor. Süleymanoğlu'nun rakibi olan Yunan halterci Valerios Leonidis de cenazeye katılan isimler arasındaydı. Eskiden Süleymanoğlu'nun en önemli rakibi olan Leonidis, Fatih Camii'nde Süleymanoğlu'nun tabutunun yanına geldi. Tabutun başında bir süre bekleyen Leonidis, ardından Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ona veda etti. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

 

 

---

CEP HERKÜLÜ

23 Ocak 1967’de Bulgaristan’da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, 9 yaşında bağladığı halterde birçok olimpiyat ve dünya rekoruna imza attı. Henüz 15 yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda altın madalya kazanma başarısı gösteren Naim Süleymanoğlu, 16 yaşında ise bu kez rekor kırarak şampiyonluğa ulaştı ve halter tarihinin en genç dünya şampiyonu unvanını elde etti.
46 DÜNYA REKORU KIRDI

Kariyeri süresince 3 olimpiyat altın madalyası, 7 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunan Naim Süleymanoğlu, 46 kez dünya rekoru kırda. Milli halterci ayrıca, 1984 yılında henüz 16 yaşındayken silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak da tarihe geçti. "Cep herkülü" lakaplı Naim Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında ise dünyada "yılın haltercisi" seçildi.

TÜRKİYE'YE İLTİCASI

Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti.1993 Dünya Şampiyonası'nda 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran Süleymanoğlu, 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda sadece 3 kaldırış yaparak, 3 dünya rekoru kırdı. Çin'de yapılan Dünya Şampiyonası'nda ise sakatlığının devam etmesine karşın 3 altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, 2000 yılında Uluslararası Halter Federasyonunun asbaşkanlığı görevine getirildi.