Yurt içi piyasalar TCMB kararlarına odaklandı

Yurt içi piyasalar TCMB kararlarına odaklandı

Piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenen TCMB faiz kararı bugün açıklanacak

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle negatif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar bekleniyor.

ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri, dün psikolojik seviye olarak nitelendirilen yüzde 3'ü aşmasının ardından bugün de yukarı yönlü çıkışını sürdürdü ve yüzde 3,0094 ile Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle dün yeni konut satışları ve Conference Board Tüketici Güven Endeksi verilerinin beklentilerin üzerinde artmasına karşın New York borsasında yüzde 1'in üzerinde kayıplar yaşandı. Özellikle teknoloji şirketlerinde yoğunlaşan satışların etkisiyle Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,74, Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,70 ve Standard & Poor's Endeksi yüzde 1,34 değer kaybetti. Dolar endeksi ise dün 91 kritik direncini test etmesinin ardından bugün 90,9 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, ABD'de enflasyonun hızlanacağı, hükümetin daha fazla borçlanacağı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) borçlanma maliyetlerini artıracağı beklentileriyle tahvil faizlerinde yükselişin sürdüğüne işaret etti. Bugün veri gündeminin zayıf olduğunu belirten analistler, tahvil faizlerinin yüzde 3'ün üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlamamasının bundan sonraki seyir açısından önemli olduğunu vurguladı.

Avrupa tarafında, perşembe günü kararları açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısı öncesinde pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,17 azalırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 yükseldi. Avro/dolar paritesi ise dünkü yükselişinin ardından bugün yüzde 0,2'lik düşüşle 1,22 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, veri akışının zayıf olduğu günde Avrupa piyasalarında sakin seyrin sürebileceğini, hisse bazlı hareketlerin öne çıkabileceğini kaydetti.

Asya tarafında, hisse senedi piyasalarında negatif seyrin hakim olduğu görülürken, Japonya'da sanayi aktivite endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 düşüşle 22.215,32 puanda bulunuyor. Dün yüzde 2'ye yakın yükseliş kaydeden Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise bugün yüzde 0,3 kayıpla 3.118,41 puanda seyrediyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 0,79 düşüşle 110.058,62 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 4,08 sınırına kadar gerilemesinin ardından bugün para politikası kararları öncesinde yatay seyrediyor.

Analistler, bugün yurt içinde PPK toplantısından çıkacak faiz kararının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 110.000 puanın altına inilmesi durumunda, 108.900-107.800 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, 111.200 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizi ve faiz koridorunda değişiklik beklemezken, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranında 25 ila 75 baz puanlık artış öngörüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

14.00 Türkiye, Merkez Bankası faiz kararı

14.00 ABD, haftalık MBA mortgage başvuruları

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :