Yurt içi piyasalar sanayi üretim verisine odaklandı

Yurt içi piyasalar sanayi üretim verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından karışık bir görünüm...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından karışık bir görünüm ortaya koyarken, yurt içinde bugün açıklanacak sanayi üretim verisinin piyasaların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

ABD’de cuma günü açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam artışı eylülde 156 binle beklentinin altında kaldı. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikası açısından önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 172 bin seviyesindeydi. Analistler, tarım dışı istihdamdaki artışın beklentilerin altında kalmasına karşın, iyiye giden ekonomik görünümü desteklediğini, bu nedenle faiz artırım beklentilerinin artmaya devam ettiğini belirtti.

Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,15, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 değer kaybederken, dolar endeksi verilerin ardından 97'nin üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamadı ve 96,0-96.7 bandında dengelendi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri de analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdikleri 1,75'in üzerini görmesinin ardından günü 1,7270'ten tamamladı.

Bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanakları ve cuma günü Fed Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşmanın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, dünya genelinde veri gündeminin ise görece zayıf olduğunu dile getirdi.

Avrupa tarafında, cuma günü Almanya'da açıklanan sanayi üretiminin yüzde 2,5 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gelmesine karşın DAX endeksi yüzde 0,74 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 değer kaybetti, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,63 yükseldi.

Asya'da, geçen hafta resmi tatil nedeniyle kapalı olan Çin piyasalarında yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapıldı. Kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 değer kazanırken, Japonya ve Hong Kong piyasalarında ise bugün resmi tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.

Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi yatay bir seyir izlerken, dolar/TL ABD verileri ile dalgalanmasının ardından 3,05'in altında dengelendi. BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,10, haftalık bazda ise yüzde 1,94 değer kazanarak haftayı 78.000 puanın hemen altında tamamladı.

Analistler, bugün açıklanacak sanayi üretimi ve çarşamba günü açıklanacak cari işlemler dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 77.700 puanın üzerinde kalması durumunda hedefinin 79.200 direnci olacağını, olası düşüşlerde ise 76.000 desteğinin takip edileceğini bildirdi.

AA Finans'ın bugün saat 10.00'da açıklanacak sanayi üretimi verisine ilişkin düzenlediği ankete katılan ekonomistler, ağustosta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 artmasını öngörüyor. Ekonomistler, ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 3,4 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 2,1 artacağını tahmin ediyor.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda 2015'in aynı ayına göre yüzde 8,4 azalmıştı. Temmuz ayında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya kıyasla yüzde 7'lik azalış kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :