Yurt dışında cumhurbaşkanı seçimleri

Yurt dışında cumhurbaşkanı seçimleri

Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını seçmek için, yurt dışında ilk kez yapılan seçimlerde

MELBOURNE (AA) - Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanını seçmek için, yurt dışında ilk kez yapılan seçimlerde, randevu sistemindeki karışıklıklar yüzünden çok sayıda vatandaş oy kullanamadı.

Avustralya’nın Melbourne kentindeki oy verme merkezine, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden randevu alarak gelen seçmenler, sistemin randevu günlerini değiştirmesi, Melbourne’da kayıtlı olmalarına rağmen başkent Canberra’ya yönlendirmesi, alınan randevuların işleme konulmaması gibi sürprizlerle karşılaşarak, seçme haklarını kullanamadı.

- ''Kızım vatandaşlık görevini yerine  getiremedi''

Yüksek Seçim Kurulu’nun internet adresinden ailece randevu aldıktan sonra Melbourne ST Kilda City Hall’da kurulan oy verme merkezine gelen Yusuf Sayar, kendisi ile birlikte aileden 3 kişinin Melbourne’da oy kullanabileceğini, fakat kızının oy kullanacağı sandığın Canberra’da olduğunu öğrendi.

Bilgisayardan aynı anda randevu almalarına rağmen bu yanlışlığın nereden kaynaklandığını anlamak istediğini aktaran Sayar, AA'ya yaptığı açıklamada, ‘‘Biz arkadaş ile beraber evimde bulunan üç beş kişinin adresini forma doldurduk. Adres beyanında bulunduk. Oy vermeye geldiğimiz anda çocuğumun bir tanesinin adresinin Canberra göründüğünü fark ettik. Bunun sebebi nedir? Şu anda çocuğum Melbourne’da oy veremedi, vatandaşlık görevini yerine getiremedi. Bunun için Yüksek Seçim Kurulu’ndan bu durumu düzeltmesini rica ediyorum’’ dedi.

Bir başka randevu mağduru Mustafa Latifoğlu ise ‘‘Randevu aldığımız halde, randevuyu değiştirmişler. Bize hiç haber vermediler. Buraya geldik oyumuzu kullanmadan geri gidiyoruz’’ diye konuştu.

YSK sitesinden 2 Ağustos’a randevu alan ve oyunu kullanmak üzere geldiği oy verme merkezinde, randevu gününde değişiklik olduğunu öğrenen Yusuf Hazar, tepkisini dile getirerek, ‘‘Bir hafta öncesinden 2 Ağustos'a randevu alıyoruz. Bilgisayar siteminde, Yüksek Seçim Kurulu’nun arıza olduğundan dolayı ismim 1 Ağustos olarak çıkıyor. Ben 2 Ağustos'a randevu aldım diye 1,5 saatlik yoldan geliyorum. Vatandaşlık görevimi yapmaya geliyorum ama yapamadan, oyumu kullanamadan geri dönüyorum. Bu bize adalet değil, kanun da değil. Böyle bir şey olmaması gerekir. Vatandaş buraya kadar gelmiş, vatandaşlık görevini yapıp oyunu kullanması gerekir diye düşünüyorum’’ dedi.

Randevu alma sisteminin yaptığı değişiklik yüzünden ailece oy kullanamadığını belirten Mustafa Köse, aldığı randevunun cep telefonu kaydını göstererek, ‘‘Form doldurdum konsolosluğa gönderdim, internetten de randevu aldım ama buradaki listede bir gün önce çıkıyor’’ dedi.

Köse, ‘‘Oy kullanmadan geri gidiyorum. Bu benim hakkım. Kime şikayet edeceğiz, kime soracağız?’’ ifadelerini kullandı.

Randevu gününün değiştiğini oy verme merkezinde öğrendiğini belirten Ahmet Erciyas ve ailesi de Mustafa Köse ve ailesi gibi oy kullanmadan evine dönen seçmenlerden. Erciyas, ‘‘3 saatten beri yoldayım. Oyumu da kullanamıyorum. Onun için çok üzgünüm. Bu yanlışlıklar neden, niçin oluyor ben bunu öğrenmek istiyorum bilhassa’’ dedi.

- Melbourne yerine Canberra çıktı

Melbourne Başkonsolosluğu seçim bölgesinde yer alan Sami Karagözoğlu, Melbourne için aldıkları randevunun oy kullanma merkezinde Canberra çıkması üzerine, durumu seçim komisyonu yetkililerine iletti.

Ancak YSK randevu sisteminin verdiği Canberra kararını değiştiremedi. Karagözoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, ‘‘Çok üzgünüm ama yapılacak bir şey yok. Olur böyle zaman zaman yanlışlıklar, yani üzülmemek lazım. Hiç olmazsa ben veremesem bile oy verenler var. Allah hayırlı uğurlu etsin, tekrarınıa nasip etsin’’ dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı