Yurt dışında cumhurbaşkanı seçimi

Yurt dışında cumhurbaşkanı seçimi

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da kurulan 12 sandıkta oy verme işlemi başladı

KOPENHAG (AA) - Danimarka'da ikamet eden Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için başkent Kopenhag'da oylarını kullanmaya başladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sistemi üzerinden randevu alarak Kopenhag'ın Österbro semtinde tutulan Remisen Spor Salonu'na erken saatlerde gelen vatandaşlar, ilk kez yurt dışında oy kullanmanın heyecanını yaşadı. Bazı vatandaşlar, yerel saatle 08.00'de oy kullanımının başladığı salona daha erken gelerek salonun açılmasını bekledi.

İshoj semtinde oturan Sivaslı Cafer Bulut, 16 yaşında Danimarka'ya geldiğini belirterek, "Yıllar sonra ilk kez oy kullanacağım için bütün gece uyuyamadım. Güzel bir duygu, memleketimiz için hayırlısı olsun" dedi. 

İlk saatte yoğunluk gözlenmeyen salonda Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez ve vatandaşlar oylarını kullandı. 

-"Duyarlı vatandaşlarımızı görmekten mutlu oldum"-

Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu seçimin, uzun yıllardır yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma arzularına kavuştuğu bir seçim olduğunu belirtti.

Konsolosluk yaptığı yıllardan beri vatandaşların bunun özlemi içinde olduğuna tanık olduğunu ifade eden Dönmez, "Danimarka'da 30 bin seçmen var. Seçim için bu salon kiralandı, 12 sandıkta 4 gün boyunca oy verilecek. Erkenden gelen bir vatandaşımız heyecandan uyuyamadığını söyleyip saat 08.00'den önce kapıdaydı, bu duyarlı vatandaşı görmekten ve oy kullanmalarından çok memnuniyet duydum" dedi.

Büyükelçi Dönmez, randevu alanların sayısı az gibi görünse de YSK'nın bütün seçmenleri 4 güne yaydığını belirterek vatandaşlara mutlaka sistemi kontrol edip randevusunun hangi gün olduğunu görerek gelip oylarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Danimarka'da kayıtlı bulunan 30 bin seçmen, 31 Temmuz-3 Ağustos'ta oy kullanabilecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı