Yurt dışında AK Parti açık ara önde

Yurt dışında AK Parti açık ara önde

A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür'e göre, yurt dışındaki seçmenin yüzde 50'si AK Parti'ye oy verecek.

A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, genel seçimlerde yurt dışında verilecek oylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yurt dışındaki seçmeninin yüzde 50'sinin AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen Gür, HDP'nin ise yaklaşık yüzde 20 oy alacağını söyledi.

YURT DIŞINDAN KATILIM YÜKSEK OLACAK

"Yurt dışında kullanılan oylar, bu seçimin kaderini belirleyecek. AKP'nin tek başına iktidar olup olamayacağını da HDP'nin yüzde 10 ülke barajını geçip geçemeyeceğini belirleyecek oylar yurt dışından gelecek" diyen Gür "Bu seçimlere yurt dışında katılım bu kez çok yüksek olacak"diye konuştu.

"YÜZDE 50 AK PARTİ, YÜZDE 20 HDP"

Gür'e göre; yurt dışında seçmenlerini en fazla motive edecek partiler, AKP ve HDP. "Yurt dışındaki bir takım partnerlerle, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarda çıkan sonuç şu: Yaklaşık yüzde 50'nin üzerinde AK Parti'ye oy çıkacağı görülüyor. O nedenle yurt dışında katılım yüksek olduğu takdirde AK Parti'nin alacağı oylar, Türkiye genelindeki oylarını yüzde 1 oranında yükseltebilir.

HDP'nin yurt dışında 400 bin civarında bir oy beklentisi var. Bu da yüzde 20 civarında bir oy demektir. Ben tüm siyasi partilerin bundan etkin şekilde faydalanacağını düşünmekle beraber AK Parti ve HDP'nin yurt dışındaki seçmenleri sandığa götürme motivasyonu bakımından daha şanslı olduklarını düşünüyorum."

CHP'YE OY YOK

Gür bununla birlikte, CHP ve MHP'nin de bir önceki seçimin üzerinde oy almak gibi hedefleri olduğu için onlar açısından da yurt dışı oylarının önemli olduğunu belirtiyor. Ancak yurt dışındaki seçmen, çoğunlukla AK Parti'ye ve HDP'ye yönlenecek.

yeniakit.com.tr